Hlavní obsah

Na Ukrajině bylo nalezeno tělo britského dobrovolníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ukrajině bylo nalezeno tělo pohřešovaného Brita, bývalého vojáka, který do země přicestoval minulý měsíc, aby tam bojoval jako dobrovolník proti ruské agresi. Oznámila to dnes ukrajinská a britská média s odvoláním na policii.

Foto: Profimedia.cz

Trénink vojáků v Záporožské oblasti (ilustrační foto)

Článek

Bývalý výsadkář Daniel Burke (36) z jižního Manchesteru byl nahlášen příbuznými jako nezvěstný 16. srpna, uvedla televize Sky News na svém webu.

Burke v rozhovoru poskytnutém BBC na začátku srpna hovořil o svém záměru bojovat v řadách ukrajinské armády, ale už v půli měsíce byl prohlášen za pohřešovaného. Jeho tělo nyní našli v Záporoží, přibližně 44 kilometrů od linie fronty. „Této chvíle jsem se bála,“ řekla BBC vojákova matka Diane Sniathová.

Burke v letech 2007 až 2009 sloužil ve výsadkovém pluku britské armády. V roce 2019 strávil osm měsíců ve vězení kvůli obvinění z terorismu po návratu ze Sýrie, kde bojoval v řadách kurdských milicí proti teroristické organizaci Islámský stát. V roce 2020 byl z podezření očištěn a obvinění úřady stáhly, dodala BBC.

Připomněla, že na Ukrajině nedávno přišli o život dva další Britové bojující na straně ukrajinských sil: Samuel Newey (22) byl zabit v boji na východě Ukrajiny, Jordan Chadwick (31) byl v červnu nalezen mrtvý, s rukama spoutanýma za zády.

Ukrajinské jednotky na jižní frontě dál postupují, hlásí Kyjev

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám