Hlavní obsah

Na světě je zneužíváno 150 miliónů nezletilých dívek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSN zveřejnila ve čtvrtek vůbec první zprávu o zneužívání a týrání dětí. Přináší šokující čísla, sexuálně zneužíváno je 150 miliónů dívek a 73 milióny chlapců. Zprávu vypracoval profesor Paolo Sergio Pinheiro.

Článek

Podle Pinheira je potřeba urychleně začít chránit děti. "Po emancipaci dělníků v 19. století a emancipaci žen ve 20. století podle mě nastal čas uznat, že děti musejí být chráněny jako plnoprávní občané a ne jako malí lidé nebo vlastnictví rodin," zdůraznil profesor. 

Ve zprávě upozorňuje především na sexuální zneužívání, protože odhadovaný počet zneužívaných dívek, tedy 150 miliónů, představuje 14 procent z celosvětové dětské populace. Nejhorší je situace v rozvojových zemích, kde 36 procent žen a 29 procent mužů bylo v dětství sexuálně zneužíváno.

Zpráva se však zabývá i jinými formami zneužívání a týrání dětí doma i ve společnosti. "Existuje několik podob násilí, které je neviditelné nebo se o něm mlčí - násilí na školách, v domovech, na pracovištích, ve společnosti," upozorňuje profesor.

Zmiňuje především nebezpečí šikany i domácí násilí. Jeho obětí se stávají často dívky, které se musely vdát před osmnáctým rokem svého života.  Dodává také, že chlapci mezi 15 a 17 rokem jsou čtyřikrát častější obětí vražd než stejně staré dívky.

Reklama

Výběr článků

Načítám