Hlavní obsah

Na Slovensku obvinili guvernéra centrální banky z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guvernér Národní banky Slovenska (NBS) a bývalý ministr financí Peter Kažimír za stranu Směr-sociální demokracie byl obviněn z korupce. Ve čtvrtek to oznámil Kažimírův právní zástupce Ondrej Mularčík.

Foto: Profimedia.cz

Guvernér slovenské národní banky Peter Kažimír

Článek

Jedná se o stejný skutek, za který byl Kažimír obviněn už loni, ale obvinění tehdy zrušil generální prokurátor Maroš Žilinka. Podle Mularčíka se Kažimír i nadále cítí být nevinen.

Proti Kažimírovi vypovídal bývalý šéf finanční správy František Imrecze, který tvrdí, že tehdejší ministr financí mu odevzdal obálku, v níž bylo 48 tisíc eur (1,2 milionu korun). Tehdejší ministr financí měl podle Imreczeho působit jako zprostředkovatel.

Kažimíra obvinili poprvé v říjnu 2021. Generální prokurátor tehdy obvinění zrušil s tím, že byl porušen zákon, když guvernér NBS čelil obvinění pouze na základě svědectví jiné trestně stíhané osoby, v jejíž výpovědi byly podstatné rozpory.

Funkci ministra financí zastával Kažimír od roku 2012 do roku 2019 ve vládách premiérů Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Od roku 2010 byl místopředsedou strany Směr-sociální demokracie. Členství ve straně Směr se vzdal v roce 2019, když byl jmenován guvernérem NBS. Mandát má do roku 2025.

Slovensko připravuje nouzový stav, příští týden hrozí odchod 2000 lékařů

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Národní banka Slovenska (NBS)

Výběr článků

Načítám