Hlavní obsah

Na internetu lze koupit gorilu i sibiřského tygra

Novinky, lh, Sky News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Někteří zástupci světově ohrožených druhů se volně prodávají na internetu. Ekologové upozorňují, že nikým nekontrolovaný obchod vede k urychlení jejich vymírání. Jen za jediný týden našli dobrovolníci na webu kolem tisíce zvířat určených k nezákonnému prodeji, mj. gorilu nebo sibiřského tygra.

Článek

Zprávu zpracoval Mezinárodní fond pro ochranu zvířat (IFAW). Za sedm dní jeho členové našli na internetu kolem devíti tisíc zvířat. Sedmdesát procent z nich je přitom chráněno mezinárodními zákony, a to kvůli tomu, že jim hrozí vyhynutí.

IFAW zaznamenal mimo jiné prodej gorily ve Velké Británii, sibiřského tygra a malého šimpanze na webových stránkách zřízených ve Spojených státech.   

Zájemci si mohou volně na internetu zakoupit i slonovinu, krunýře želv, kožešiny z lvů atd. Na výrobu, prodej i distribuci zmíněných produktů jsou ale uvalena přísná omezení. Za nelegální obchod hrozí pachatelům mnohaleté tresty.

"Prodej na internetu je jednoduchý, levný a anonymní," konstatoval ředitel IFAW Phyllis Campbell-McRae. "Výsledkem černého kyberobchodu bude urychlení vyhlazování nejohroženějších zvířat," dodal.

Největší internetové servery účast na transakcích odmítají. Mluvčí eBay uvedl, že respektují všechna omezení IFAW. Ekologové však právě e-Bay jmenují jako jedno z možných míst, kde lze obchody uzavřít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám