Hlavní obsah

Mrtvá Temže po sedmdesáti letech ožívá. Vrátili se do ní i tuleni

Novinky, drk
Ramsgate

Na břehu řeky Temže, která spojuje Londýn se Severním mořem, se povalují asi tři tisíce tuleňů. Podle expertů je to důkaz toho, že je řeka čistší než kdy dříve. V 50. letech byla totiž tak znečištěná, že byla z hlediska výskytu zvířat považována za mrtvou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Temže ožívá, do jejích vod se vrátili ryby i tuleni.Video: Reuters

 
Článek

Závěry sčítání zvířat na Temži v úterý zveřejnila Londýnská zoologická společnost (ZSL). V ústí řeky v tuto chvíli žije asi 2866 tuleňů kuželozubých a 797 tuleňů obecných.

„Pro Temži je to opravdu fantastický příběh, ukazuje to, jak se ústí řeky zotavuje,” říká bioložka Thea Coxová, která se zabývá ochranou přírody. „Od padesátých let jsme ušli dlouhou cestu,” dodává.

Turisté v Británii obtěžují tuleně na plážích, zlobí se ochránci zvířat

Cestování

V 50. letech 20. století vědci prohlásili Temži za biologicky mrtvou. Stav řeky byl dokonce tak špatný, že britský list Guardian tehdy napsal: „Přílivové úseky Temže vypadají jako špatně spravovaná otevřená stoka.”

Teď už si však tuleni mohou pochutnávat na pestré stravě, na výběr mají více než 100 druhů ryb, včetně pstruhů a platýsů. Tuleni mají teritoriální chování, někteří z nich už zde žijí pět nebo šest let.

„Je to pro ně vlastně taková all-inclusive dovolená,” podotýká Stuart Barnes, který pro milovníky zvířat pořádá plavby lodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám