Hlavní obsah

Miliarda dětí ve světě hladoví a nemá střechu nad hlavou

– New York
Novinky, rei

Dvacet let poté, co OSN přijala Úmluvu o právech dítěte, se miliardě dětí ve světě stále nedostává jídlo, čistá voda, zdravotní péče a střecha nad hlavou. Téměř 200 miliónů z nich je chronicky podvyživených. Ve čtvrtek to oznámil Dětský fond UNICEF.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Článek

Fond při OSN u příležitosti výročí uvedl, že i když umírá o 30 procent méně dětí mladších pěti let a přes 80 procent dětí teď chodí do školy, miliónům z nich hrozí život v chudobě, v neúplné nebo žádné rodině a zneužívání. Na 24 000 dětí mladších pěti let denně zemře na nemoci, jimž se často dá předejít.

Úmluva o právech dítěte přijatá v roce 1989 zaručuje práva dětí na život, hru a vzdělání a jejich ochranu před zneužíváním. Ze všech dohod o lidských právech se těší ve světě nejširší podpoře - ratifikovalo ji 193 zemí. Jedinými výjimkami jsou Spojené státy a Somálsko.

Výkonná ředitelka UNICEF Ann Venemansaidová uvedla, že postoj USA je frustrující. Dodala, že prezident Barack Obama a velvyslankyně při OSN Susan Riceová daly najevo „silnou touhu USA k přijetí úmluvy nasměrovat“.

AI: Děti na Haiti žijí jako novodobí otroci

Organizace Amnesty International (AI) ve středu upozornila na porušování dětských práv na Haiti. Děti tam podle ní žijí jako novodobí otroci bez právní ochrany. „Chudé rodiny, které nedokáží uživit vlastní potomky, je běžně posílají pracovat do cizích domácností. Tam však na děti, mezi nimiž převažují dívky, čeká nejen tvrdá práce, ale mnohdy také násilí a zneužívání,“ uvedla AI ve zprávě s tím, že děti často pracují jen za talíř jídla.

Podle údajů UNICEF pracovalo v roce 2007 v domácnostech na Haiti zhruba 100 tisíc dívek. „Naprostá závislost na hostitelských rodinách jim znemožňuje bránit se násilí a sexuálnímu zneužívání. Dívky, které z hostitelských rodin utekly, žijí na ulicích, kde se kvůli přežití prodávají jako prostitutky,“ dodala AI.

Haitské zákony děti podle organizace vůbec nechrání. „V roce 2003 vstoupil v platnost Zákon o zákazu a odstranění všech forem zneužívání, násilí a nelidského zacházení s dětmi, a nahradil tak část Zákoníku práce upravující dětskou práci v domácí službě. Nový zákon však naprosto opominul zákaz práce dětí v domácí službě, a děti tak zbavil účinné právní ochrany před otroctvím,“ uvedla AI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám