Hlavní obsah

Masakr v keňské škole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MASABIT

Ženy a děti tvoří většinu z 56 obětí úterního útoku ozbrojených mužů na vesnici nepřátelského kmene v severovýchodní Keni. Mezi mrtvými je přes dvacet školáků. Zahynulo také deset útočníků. Stovky osob byly zraněny.

Článek

Bývalý keňský ministr zahraničí Bonaya Godana uvedl:"Situace je velmi smutná, každý truchlí nad mrtvými. Ráno byla potvrzena smrt 56 našich lidí, z nichž dvaadvacet jsou školáci, ti většinou zemřeli ve školních uniformách."

K masakru došlo u keňsko-etiopských hranic ve vesnici Turbi, obývané Gabry. Nájezd zpoza hranice podnikli Borané. Oba kmeny bojují o vodu a pastviny v polopouštní oblasti. Nájezdy přes hranice jsou běžné, ovšem tento útok byl jeden z nejvražednějších.

Jedna z matek uvedla, že ozbrojení nájezdníci zabili obě její děti a před očima jí sťali muže.

Galgalo Hukka uvedl, že utekl z Turbi v šest ráno, kdy se "divoce vraždilo a rabovalo". Pustošení trvalo do 12 hodin a ještě v jednu odpoledne se nájezdníci s puškami, ručními granáty, mačetami a kopími zdržovali jen 800 metrů od vesnice.

Policie uvedla, že deset útočníků zabila a ostatní zahnala za hranice.

Podle humanitárních pracovníků se střety mezi Gabry a Borany za poslední tři měsíce vyostřily.

Reklama

Výběr článků

Načítám