Hlavní obsah

Mandelův nejstarší syn zemřel na AIDS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JOHANNESBURG

Nejstarší syn Nelsona Mandely (86) Makgatho (54) zemřel na AIDS. Oznámil to ve čtvrtek novinářům sám bývalý prezident Jihoafrické republiky. Mandela prohlášení pronesl v rezidenci v Houghtonu v Johannesburgu. Citovala jej následně jihoafrická tisková agentura SA.

Článek

V těžké chvilce viditelně otřeseného Mandelu obklopovala rodina. Exprezident uvedl, že nemá důvod příčiny Makgathovy smrti skrývat. Nemá se údajně jako rodič za co stydět.

"Já jsem také spoluvězňům řekl, že mám tuberkulózu," sdělil novinářům.

"Mluvit o této nemoci je jedinou cestou, jak zastavit předsudky lidí," pokračoval s tím, že odmítá třídění mrtvých, zda půjdou do nebe, nebo do pekla.

"AIDS je běžná nemoc, podobně jako rakovina, tuberkulóza a další," konstatoval.

Bojovník za diskusi o HIV/AIDS

Mandela dále novinářům sdělil, že dlouho o smrtelné Makgathově chorobě nevěděl. Pacient dnes zemřel v Linskfieldově nemocnici v Johannesburgu. Hospitalizován byl přitom od konce listopadu.

Nejstarší exprezidentův syn se živil jako právník Standard Bank´s. Narodil se ve svazku s první Mandelovou ženou Evelyn Mtoko Maseovou. Makgathova manželka Zondi zemřela v roce 2003 na zápal plic.

Nelson Mandela se v minulých letech aktivně postavil do čela hnutí prosazujícího diskusi o HIV/AIDS v Africe. Na zmíněném kontinentě již podle střízlivých odhadů onemocnělo více než 25 miliónů osob.

V Jihoafrické republice nyní žije s nemocí pět miliónů lidí. Denně jich šest set zemře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám