Hlavní obsah

Magnát Murdoch není schopen řídit velkou společnost, shodli se poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Australský mediální magnát Rupert Murdoch není schopen stát v čele velké mezinárodní společnosti. K tomuto závěru dospěli britští poslanci, podle nichž Murdoch vědomě přehlížel praxi odposlechů v nedělníku News of the World (NoW). Závěr může mít podle BBC dopad na vedení Murdochova impéria News Corporation i na rozhodování o osudu britské televizní společnosti BSkyB, v níž je tato společnost největším vlastníkem.

Foto: Profimedia.cz

Rupert Murdoch

Článek

Murdoch se při svých výpovědích před parlamentními vyšetřovateli hájil tím, že před ním zaměstnanci bulvárního týdeníku praxi tajili. Přiznal nicméně, že je chybou, že je neodhalil včas. Kvůli aféře začátkem dubna odstoupil z funkce předsedy správní rady BSkyB a v únoru rezignoval na funkci předsedy News International. Poslanci se ale shodli, že magnát „vědomě zavíral oči nad tím, co se v jeho společnostech děje“.

„Vyvozujeme z toho, že Rupert Murdoch není ta správná osoba pro vedení velké mezinárodní společnosti,“ stojí ve zprávě 11členného parlamentního výboru. Čtyři jeho členové z Konzervativní strany byli ale proti výroku o Murdochově nezpůsobilosti vést mezinárodní společnost a zprávu považují za předpojatou, jeden z nich dokonce za směšnou.

Komentátoři soudí, že britský regulační úřad Ofcom, který oznámil, že zprávu pečlivě studuje, by mohl dojít k závěru, že BSkyB nemá právo na vysílací licenci, dokud v ní bude mít News Corporation 39procentní podíl.

S odposlechy se začalo možná už v roce 2001 a James Murdoch prý měl možnost je zastavit v roce 2008. Zatčeno bylo v případu 43 lidí, mezi nimi 25 zaměstnanců NI. Odškodnění postižených osob, k nimž patří celebrity i politici, Murdocha stálo milióny.

Reklama

Výběr článků

Načítám