Hlavní obsah

Maďarsko výrazně sníží počet poslanců

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V příštím volebním období klesne počet poslanců maďarského parlamentu ze současných 386 na 199. Dělníci začali v těchto dnech v budově na břehu Dunaje odstraňovat přebytečná křesla poslanců.

Foto: MTI

Dělnící odstraňují křesla maďarského parlamentu

Článek

Parlamentní volby se v zemi konají letos v dubnu. Prezident János Áder zatím přesný termín neoznámil, ale podle maďarských médií je pravděpodobné, že se volby budou konat 6. dubna.

Jednací sál maďarského parlamentu prochází v těchto dnech celkovou úpravou, protože poslanecké lavice je potřebné rozmontovat a odstranit přebytečná křesla.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Budova maďarského parlamentu

Do prvního setkání nových poslanců je potřeba rovněž odmontovat z přebytečných míst hlasovací zařízení.

Novinkou letošních parlamentních voleb v Maďarsku bude také fakt, že hlasovací právo dostalo téměř sto tisíc Maďarů žijících za hranicemi, kteří disponují maďarským občanstvím.

Doposud bylo hlasovací právo podmíněno trvalým pobytem na území Maďarska. Největší zájem o maďarské občanství a hlasovací právo projevili Maďaři žijící v Rumunsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám