Hlavní obsah

MAAE: z Iráku mizí materiál k výrobě jaderných zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Z Iráku mizí stroje a materiál, které by mohly být použity při výrobě jaderných zbraní. Tvrdí to zpráva, kterou v pondělí v New Yorku předložila Radě bezpečnosti OSN Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Spojené státy a irácká vláda podezření odmítají.

Foto: The Cell
Článek

Satelitní snímky ukazují zbořené celé domy, kde byly ještě před rokem a půl uskladněny vysoce přesné přístroje. Ty lze podle MAAE použít při výrobě atomových bomb.

Beze stopy údajně zmizely i radioaktivní materiály - byly jednoduše kýmsi odvezeny ze skladišť pod širým nebem.

Rozkrádání nebezpečných produktů dochází podle MAAE od americké invaze do Iráku, tj. od března 2003. Organizace tvrdí, že odcizený materiál směřuje do Evropy a na Blízký východ. Tam se mj. objevily ve sběrnách šrotu raketové motory.

Dohled ukončila invaze

MAAE před léty označkovala všechny přístroje (mj. vysoce přesné frézky a soustruhy) a materiály (mj. tvrzený hliník) v rámci likvidace iráckého jaderného programu.

OSN sklady s nebezpečným materiálem monitorovala, a to až do loňské invaze. Po ní USA znemožnily zbrojním inspektorům, aby se vrátili do Iráku.

Satelitní snímky mohou podle diplomatů z OSN znamenat, že označený materiál byl přesunut na jiné místo v Iráku, či ukraden. Nevylučují proto, že skončil v rukou vlád nebo teroristických skupin snažících se vyrobit jaderné zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám