Hlavní obsah

Londýnští atentátníci měli vytvořit hořící kříž

Právo, Vladimír Plesník

Čtyři sebevražední útočníci se měli ráno 7. července ráno rozejít z londýnské stanice Kings Cross do čtyřech linek metra, každý na jinou světovou stranu. Místa výbuchu pak měla vytvořit symbolický kříž. S odvoláním na Scotland Yard to napsal v závěru týdne britský tisk.

Článek

Tři odpálili nálože takřka současně - na linkách podzemní dráhy ve směru na západ, východ a jih z centra britské metropole.

Čtvrtý z útočníků, Hasib Hussain (18), který téměř hodinu po třech útocích v metru odpálil bombu ve dvouposchoďovém autobuse, se marně snažil dovolat komplicům. Nejmladší ze čtveřice se podle listu The Times nedostal do linky metra směřující z centra na sever proto, že byla kvůli technickým potížím zavřená.

Povolily mu nervy a ve stále větší panice se snažil se mobilem zastihnout své - mezitím už mrtvé - kolegy. "Nedostal jsem se do vlaku. Co mám dělat?" telefonoval z McDonaldu Mohammadovi Sidiqueovi Khanovi (30), který jako nejstarší vystupoval jako vůdce skupiny. Pak se ještě pokoušel zastihnout Shehzada Tanweera (22) a Jermaina Linsdaye (19). Ve zmatku se pak ještě potuloval ulicemi. Teprve potom nastoupil do autobusu číslo 30 na náměstí Tavistock Square. Při explozi přišlo o život 13 cestujících.

Bomby odpálili ručně, ne mobily

Fakt, že se Hussain snažil mobilem dovolat třem útočníkům, zároveň potvrzuje, že nálože nebyly odpáleny mobily. Bomby všichni čtyři odpálili ručně. Vyšetřovatelé neobjevili v mobilech časovače.

To vyvrací předchozí zprávy o tom, že útočníci výbušniny aktivovali mobilními telefony. Newyorský policejní šéf Raymond Kelly přitom ještě počátkem měsíce tvrdil, že atentátníci mobily odpálili tři bomby stejně jako na madridských nádražích v březnu 2004. Kelly vyslal do Londýna specialisty, aby pomohli svým britským kolegům.

"Upouštíme současně od spekulací, že nějaký mozek v pozadí čtveřici oklamal, takže nevěděli, že útok jim přinese smrt," citoval list The Guardian policejní zdroje.

Obě vlny se nejspíš neznaly

Manuálně odpalované byly také bomby, které o dva týdny později nesli v batozích další čtyři útočníci. Nepodařilo se jim je však aktivovat. Tři z nich směřovali také na tři světové strany, čtvrtý také, tentokrát záměrně, použil autobus.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že teroristé z první a druhé vlny útoků se nijak neznali. Při druhé vlně 21. července nebyl nikdo zabit, protože nálože špatně vybuchly. Policie podle svého tvrzení zadržela všechny podezřelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám