Hlavní obsah

Loď plná výbušnin mířila do Súdánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATHÉNY

Loď, na jejíž palubě bylo uloženo na 680 tun výbušniny a kterou v neděli zadržela speciální zásahová jednotka řecké policie v Egejském moři, mířila do súdánské metropole Chartúmu. Oznámil to dnes řecký ministr obchodního loďstva Jorgos Anomeritis. Zásilka podle něho byla určena fiktivní firmě.

Foto: MM Racing

Martin Matzke na testování

Článek

Ministr uvedl, že se firma jmenuje Integrated chemicals and development a její adresou je poštovní přihrádka v Chartúmu. Vyšetřovatelé prozatím tvrdí, že tento podnik neexistuje.

Súdán je na seznamu amerického ministerstva zahraničí mezi zeměmi, které jsou podezřelé z podpory terorismu. V květnu však USA informovaly, že Súdán učinil pokrok, aby mohl být z listiny vyškrtnut. 

Rekordní náklad

Anomeritis sdělil, že zabavenou výbušninou je trinitrotoluen. Nedal ale odpověď na otázku, zda tento nebezpečný náklad má nějaký vztah k terorismu. V komuniké pouze poznamenal, že vyšetřování pokračuje. "Jde o největší množství výbušniny, které vůbec kdy bylo zabaveno na lodi, jež se plavila nelegálně. Je jisté, že plavidlo bylo naloženo v Tunisku a že mělo namířeno do Chartúmu," dodal.

Podle oficiální zprávy loď Baltic Sky patří společnosti Alpha Shipping z Marshallových ostrovů v Tichém oceánu a plula pod komorskou vlajkou. Cílem cesty byla Afrika, ale přesnější cíl cesty, ani místo, odkud loď vyplula policie zatím ještě nezveřejnila.

"Vypadá to jako dosti podezřelá loď," uvedl pro BBC mluvčí řecké vlády Telemachos Hytiris. "Zdá se, že plavidlo směřovalo do Afriky. Ještě ale nevíme, kam přesně loď plula," dodal.

Zásah speciálního komanda

Speciální jednotka zasáhla na základě hlášení tajných služeb, které získaly informace o nákladu lodi.

Policie zavedla loď do malého obchodního přístavu Platy-Yali v západním Řecku a její náklad střeží. O jakou výbušninu se konkrétně jedná, oficiální řecká místa nesdělila. Kapitánem lodi byl Ukrajinec. Členy posádky tvořili čtyři Ukrajinci a dva Ázerbájdžánci, uvedlo ministerstvo bez dalších podrobností.

Speciální jednotky NATO po nedávných teroristických útocích v Saúdské Arábii, Maroku a Keni přísně hlídají veškerou lodní dopravu ve Středozemním moři. 

Reklama

Výběr článků

Načítám