Hlavní obsah

Leteckým dispečerům záhadně mizela data z radarů

Vídeň
Aktualizováno

Leteckým dispečerům v Rakousku a v několika dalších zemích, včetně Česka, se prý nedávno dvakrát z radarových displejů mizela data monitorovaných letadel. Zmizení trvalo téměř půl hodiny. Žádné ohrožení prý nehrozilo, ale Vídeň přesto požádala příslušné orgány Evropské unie o prošetření těchto událostí. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AP.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí českého Řízení letového provozu Richard Klíma sdělil, že potíže souvisely s cvičením v Maďarsku, jež se týkalo elektronického boje. Jak potíže konkrétně vypadaly, zatím nevěděl. "Nebylo to nic, co by bylo významné. Nebylo to vyvoláno systémovou záležitostí," řekl.

Údaje o 13 letadlech zmizely na 25 minut

Marcus Pohanka z rakouské letové kontroly označil incidenty z 5. června a z 10. června jako bezprecedentní. Uvedl, že znenadání zmizely údaje o výšce, lokaci a identitě a další informace o celkem 13 letadlech nacházejících se nad Rakouskem. V obou případech na zhruba 25 minut.

Podle Pohanky se obdobné incidenty odehrály i v několika sousedních zemích. O prověření událostí byly požádány příslušné orgány Evropské unie. List Kurier napsal, že podobné problémy hlásili i letoví dispečeři v německém Mnichově a Karlsruhe a také v Praze.

Podle nejmenovaných expertů, které deník cituje, šlo zjevně o rušení mezi letadly a pozemní kontrolou. Pohanka to nechtěl komentovat a neupřesnil ani, o jaká letadla šlo. Naznačil jen, že alespoň u některých to vzhledem k výšce byly dálkové lety.

Dodal, že v žádné chvíli nehrozilo žádné nebezpečí. Byla okamžitě podniknuta opatření pro nouzovou situaci, včetně navázání hlasového kontaktu s piloty a rozšíření koridorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám