Hlavní obsah

Kvůli „mapě islámu“ střeží těhotnou ministryni agenti

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Susanne Raabová, rakouská lidovecká (ÖVP) ministryně pro integraci, čelí kvůli projektu tzv. „mapy islámu“ výhrůžkám na sociálních sítích, které už šetří policie i tajná služba BVT. Ministerstvo vnitra jí přidělilo ochranku.

Foto: islam-landkarte.at

Mapa islámu

Článek

„Vyhrožování není nikdy příjemné, a už vůbec ne, když je adresátka hrozeb ve vysokém stupni těhotenství. Na to si člověk nikdy nezvykne,“ potvrdila Raabová.

Ministryně projekt hájí a ujišťuje, že mapa nemá dělat z muslimů a priori podezřelá individua.

„Mapu islámu“ zpracovalo vládní Dokumentační středisko pro politický islám ve spolupráci s religionisty Vídeňské univerzity.

Projekt interaktivní mapy islámu budí v Rakousku kontroverze

Evropa

Interaktivní projekt ukazuje více než 600 mešit, modliteben či muslimských spolků, které v zemi působí. Tvůrci tvrdí, že má mj. poskytnout přehled o tom, odkud se v Rakousku šíří nebezpečný výklad islámu.

Šéf Macronovy strany vynadal vlastní kandidátce za fotku v hidžábu

Zahraniční

Podle islámské obce v Rakousku (IGGÖ) se jedná o „zjevnou snahu vlády paušálně stigmatizovat všechny muslimy žijící v Rakousku jako potenciální nebezpečí“. Odsoudili ji také opoziční sociální demokraté (SPÖ) a Zelení, kteří spolu s lidovci tvoří vládní koa­lici.

Reklama

Výběr článků

Načítám