Hlavní obsah

Krásná, ale drahá. Dovolená v Rakousku je nápor na peněženku

Kdo plánuje strávit dovolenou v Rakousku, bude se muset připravit na to, že se ceny za poslední dva roky výrazně zvedly. Pro ilustraci, letos bude dražší o více než 25 procent ve srovnání s dobou před koronavirem, píše web trend.at. Velké cenové skoky by letos návštěvníky čekat neměly, slibuje státní tajemnice pro cestovní ruch Susanne Kraus-Winklerová (ÖVP). Zdražit by se mělo kolem pěti procent.

Foto: Věra Keilová, Právo

Rakouský Hallstatt. Ilustrační foto

Článek

V supermarketech a diskontních prodejnách ceny potravin a nápojů rostou méně prudce než v předchozích měsících. Jiná situace je ovšem v gastronomii, kde ceny jídel a nápojů stále rostou, píše web ooe.orf.at. Zdražení mají na svědomí prudce rostoucí náklady na energie, vodu, dopravu, balení, recyklace, zvyšují se minimální mzdy a podobně, tvrdí předseda hotelového průmyslu Gerold Royda.

Jako příklad lze uvést údolí Wachau, které je oblíbené množstvím cyklostezek, turistických výletů a na své si přijdou i milovníci památek. Dvoulůžkový pokoj v takzvaném Gasthofu (tedy hospodě, která má i několik pokojů) lze pořídit od 1600 korun za noc, ubytování v penzionech se pohybuje od 2500 do 2800 korun/noc, v hotelech začíná cena na 3500 korun/noc.

Dovolená v Chorvatsku? Připravte se, bude to cenová jízda

Evropa

V restauracích hlavní jídla začínají na 15 eurech (350 korunách).

Ceny se v Rakousku samozřejmě liší nejen podle místa, které si zvolíte pro strávení svého času, ale i termínu. Červenec a srpen patří k nejvytíženějším měsícům v oblasti jezer. V tu dobu tam je nejen nejvíce turistů, ale ceny samozřejmě explodují. Například u Wolfgangsee začíná ubytování v hotelech na úrovni 5000 korun/noc, u jezera Traunsee se dá sehnat ubytování už za částku 2200 korun/noc.

Pokud si lidé budou chtít udělat výlet na kole a nevezmou si své z Česka, musí se připravit na drahý pronájem. Například v okolí Hollenstein an der Ybbs půjčení horského elektrokola stojí 75 eur/den, pro děti je to 50 eur/ den.

Tisícovka za procházku u Plitvických jezer. Pro jednoho

Evropa

Jestliže budete pro cestu do Rakouska využívat tamější dálniční sítě, musíte mít dálniční známku. Jednodenní dálniční známka stojí 8,60 euro, uvádí web durchblicker.at. Cena ročního kuponu pro osobní auta se nezvyšuje, ovšem desetidenní se zdražuje o 1,60 euro na částku 11,50 eur. Cena dvouměsíční dálniční známky se zlevnila o 0,10 euro na 28,90 eur.

Pro motorky stojí roční dálniční kupon 38,50 euro, na dva měsíce 11,50 euro, desetidenní 4,60 euro a jednodenní 3,40.

Pokud si budete kupovat digitální dálniční známku na rok nebo dva měsíce, musíte počítat s tím, že začne platit až po 18 dnech kvůli zákonné lhůtě pro odstoupení od smlouvy. Dříve to platilo i pro známky s kratší platností, od letošního roku desetidenní a jednodenní dálniční známky platí okamžitě po nákupu.

Prázdniny v Německu zatřesou rodinnými rozpočty

Zahraniční
Související témata:

Výběr článků

Načítám