Hlavní obsah

Krajní pravice propaguje život bez masturbace, chce zachránit mužství

Krajně pravicová scéna přímo uctívá testosteron a její příslušníci se domnívají, že mužnost se nejlépe vyjadřuje fyzickou silou, neukojitelným libidem a dominantním postavením vůči ženám. Právě tyto hodnoty má zajistit dostatek mužského pohlavního hormonu a toho lze podle některých populárních teorií dosáhnout nižší sexuální aktivitou. Této teorie se často drží i krajní pravice, která proto propaguje život bez masturbace jako způsob, jak zachránit „pravé mužství“, napsal deník El País.

Foto: Profimedia.cz

Členové extremistické skupiny Proud Boys na demonstraci proti sexuálním menšinám

Článek

Na to, že sexuální abstinence může pomoci obnovit maskulinitu oslabenou vzestupem ženské emancipace a feminismu, přísahá například skupina Proud Boys, jež podporuje amerického exprezidenta Donalda Trumpa, bývalý vůdce Ku Klux Klanu David Duke nebo oblíbený psycholog takzvané alternativní pravice (alt-right) Jordan Peterson.

Všechno začalo stále oblíbenějším on-line hnutím NoFap, které mužům slibuje, že pokud se po 90 dnů vzdají masturbace, prospějí tím svému zdraví. Původ se dá vysledovat do roku 2011, kdy uživatel sociální sítě Reddit Alexander Rhodes založil fórum, kde tvrdil, že mužům, kteří týden nemasturbují, se množství testosteronu zvýší až o 45 procent. Počet Rhodesových sledujících pak vzrostl až na jeden milion a mimo jiné se zrodila i výzva NoNutNovember, jejíž účastníci se snaží po celý listopad vzdát masturbace i orgasmu.

Ku Klux Klan v Americe znovu sílí

Amerika

Lidé, kteří hnutí NoFap propagují, se snaží od krajně pravicové rétoriky distancovat, pravdou ale je, že komentáře, jež idealizují maskulinní rysy spojené s vysokou hladinou testosteronu, jsou často zjevně misogynistické. Pro řadu příznivců hnutí je žena jakousi trofejí, kterou získají, pokud určitou dobu vydrží bez masturbace. Jiní jdou dokonce tak daleko, že chtějí abstinencí „vyléčit“ homosexualitu.

El País sem řadí i Petersona

Antimasturbační filozofie už dávno překročila hranice on-line světa a stala se součástí rétoriky pravicových radikálů, jako jsou třeba Proud Boys. Tato skupina, jejíž členové se podíleli na útoku na Kapitol, praktikuje iniciační rituály. Mezi nimi je například úkol zbít nějakého zjevně antifašistického jedince, nechat si udělat tetování a také závazek masturbovat nanejvýš jednou měsíčně.

Bývalý šéf Ku Klux Klanu Duke, asi nejznámější americký rasista, tvrdí, že pornografie je židovským spiknutím, které má muže donutit rozmnožování nahradit masturbací. O tom, že masturbace může způsobit problémy, ale mluví i autor bestselleru 12 pravidel pro život, psycholog Jordan Peterson.

Foto: Profimedia.cz

Kanadský psycholog Jordan Peterson promlouvá hlavně k mladým mužům.

Hnutí NoFap je postaveno na studii čínské univerzity v Če-ťiangu z roku 2003, která ukázala, že po týdnu bez masturbace stouply u mužů hladiny testosteronu o 40 až 45 procent. Členové hnutí tvrdí, že tuto zkušenost mají také a že bez sebeuspokojování podávají lepší sexuální výkon, mají větší sebevědomí, a dokonce i lepší paměť. Ve fórech se už ale nezmiňuje další závěr čínských vědců, podle kterých se po prvním týdnu sexuální abstinence hladina testosteronu vrátí zpátky na normální úroveň.

Kanada označila neofašistickou skupinu Proud Boys za teroristy

Amerika

Také řada dalších výzkumů dospěla k závěru, že autoerotika nemá na množství testosteronu vliv nebo že masturbace a sexuální styk dokonce hladinu hormonu zvyšuje. Testosteron je pro tělo velmi užitečný: stimuluje růst svalové hmoty, zlepšuje sexuální výkonnost a snižuje pocit únavy, jen není prokázáno, že by život bez masturbace měl na produkci hormonu vliv.

Sexuoložka Eva Morenová říká, že omezování masturbace může být nezdravé. „Jedním z přínosů masturbace je to, že udržuje mužský pohlavní orgán v kondici. Je to stejné jako s jinými částmi těla, když je nepoužíváte, tak zakrní,“ tvrdí odbornice. Ta také zpochybňuje, zda je vůbec slučitelná představa silného muže s velkým sexuálním výkonem s někým, kdo vůbec nemasturbuje.

Trump čelí občanské žalobě kvůli útoku na Kapitol

Amerika

„Pokud nevěnujete průzkumu vlastní sexuality dost prostoru, pak bude váš výkon v posteli dost chabý,“ dodává.

Bez ohledu na to, jak silně odborníci představu o lepším mužství bez masturbace vyvracejí, se jí některé skupiny pevně drží dál. Koncept pravého mužství totiž propagují i politici od brazilského prezidenta Jaira Bolsonara po amerického exprezidenta Trumpa. Jejich zarputilý obraz „mužskosti“ zkoumá třeba i myslitel Paul B. Preciado, který jim ale vzkazuje, že mužství a testosteron nejsou totéž.

Reklama

Související témata:
Jordan Peterson

Výběr článků

Načítám