Hlavní obsah

Klimatická konference OSN se dohodla na fondu pro zranitelné země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Klimatický summit COP27 přijal na plenárním zasedání zásady vzniku speciálního fondu pro kompenzace škod způsobených změnou klimatu nejchudším zemím. Vznik fondu schválilo zhruba 200 států v neděli nad ránem.

Foto: Reuters

Sucho v Keni zabíjí ohrožené druhy zvěře. Ilustrační foto

Článek

Chudší země mají dostávat prostředky na zmírnění neodvratitelných důsledků oteplování Země, jako jsou stále častější sucha, záplavy a bouře, ale i stoupající hladina moří a vznik pouští. V závěru se nepíše o konkrétních sumách ani o tom, kdo bude peníze poskytovat. Zvýhodněny mají být země, které jsou zvláště ohroženy, na což naléhala Evropská unie.

„Úpěnlivě vás žádám, abyste schválili navrhovaná rozhodnutí, která vám představím,“ vyzval předseda klimatické konference OSN a egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí delegáty.

„Svět se dívá, vyzývám nás všechny, abychom dostáli očekáváním, jež do nás vkládalo světové společenství, a zvláště ti, kteří jsou nejzranitelnější, a přesto přispěli ke klimatické změně nejméně,“ dodal.

Právě spory kolem fondu se ukázaly jako největší jablko sváru na dvoutýdenní konferenci, která měla původně skončit už v pátek. Prodloužena však byla o 36 hodin. O něco později bylo nakonec schváleno závěrečné prohlášení z konference. Podle agentury AP se země přely o problému snižování emisí skleníkových plynů.

Reklama

Výběr článků

Načítám