Hlavní obsah

KLDR začala opravovat uzavřené jaderné středisko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/New York

Severní Korea zřejmě začala opravovat uzavřené jaderné testovací středisko Pchunggje. Vyplývá to ze satelitních snímků, které analyzovali američtí odborníci. V úterý o tom informoval zpravodajský server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na fotografii z dubna 2020.

Článek

Satelitní snímky ukazují „velmi rané známky aktivity“, k nimž došlo teprve během posledních několika dní. Patří mezi ně výstavba nové budovy a oprava jedné, která na místě zůstala. Na místě se také objevilo stavební dříví a piliny, uvedli analytici ze Střediska Jamese Martina pro studie nešíření jaderných zbraní (CNS). Analyzované snímky pořídila v pátek satelitní společnost Maxar.

„Práce ve středisku Pchunggje naznačují, že Severní Korea přijala nějaké rozhodnutí ohledně stavu testovacího střediska,“ uvedli analytici. Jednou z možností by mohl být plán obnovit jeho provozuschopnost pro budoucí jaderné testy.

Severní Korea odpálila balistickou raketu

Svět

Jaderné testovací středisko Pchunggje v hornaté izolované provincii na severovýchodě země bylo v září 2017 využito k zatím poslední, šesté jaderné zkoušce, při které Severokorejci odpálili svou druhou vodíkovou bombu. Americko-korejský institut při Univerzitě Johnse Hopkinse její sílu odhadl až na 250 kilotun trinitrotoluenu (další odhady hovořily o 100 kilotunách).

Při tomto testu se podle jihokorejských a japonských zdrojů propadl jeden z tunelů podzemního střediska a přitom možná zahynulo více než 200 lidí. KLDR to ale popřela. Čínští vědci později uvedli, že středisko, kde se uskutečnily všechny severokorejské pokusné jaderné výbuchy, se pak zřejmě stalo nepoužitelným.

Letecké záběry z Kimovy monstrózní pompy: Tisíce dělníků zahájily stavbu sídliště

Svět

V květnu 2018 KLDR oznámila, že své jaderné středisko Pchunggje zlikvidovala, a za přítomnosti novinářů nechala odpálit několik jeho částí poté, co severokorejský vůdce Kim Čong-un slíbil, že zastaví veškeré jaderné testy.

Nové zjištění amerických analytiků přichází v době, kdy odborníci varují, že by KLDR mohla obnovit zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu. Zatím to ale vypadá, že může trvat roky, než bude Pchunggje opět připravené na testy.

Reklama

Výběr článků

Načítám