Hlavní obsah

KLDR neprovedla jaderný test, odstřelila horu

SOUL/LONDÝN

Severní Korea poskytla v pondělí první vysvětlení k velkému výbuchu v noci na čtvrtek. Ministr zahraničí Pek Nam-sun uvedl, že šlo o odstřel hory kvůli stavbě velké přehrady a pozval zahraniční diplomaty na místo exploze. Jihokorejská média v neděli spekulovala, že by mohlo jít o jaderný test, i když to USA popíraly.

Foto: Matěj Sládek

DCRadio

Článek

"Nebyla to nukleární exploze ani nehoda. Byl to záměrný kontrolovaný výbuch, který měl za úkol zničit horu na dálném severu země," uvedl ministr. Akce byla prý uskutečněna v rámci stavby přehrady pro vodní elektrárnu v okrese Kimhjongčik v odlehlé horské provincii Janggangdo.

Ministr zahraničí KLDR Pek Nam-sun se k výbuchu vyjádřil na žádost tajemníka britského ministerstva zahraničí Billa Rammella, který je v Pchjongjangu na návštěvě. Rammell to ocenil a požádal ho, aby se na místo výbuchu mohl podívat.

"Jestliže (Severokorejci) chtějí být otevření a zapojit se do mezinárodního společenství, pak je skutečně potřeba, aby diplomaté mohli navštívit oblast (exploze) a potvrdit, co se stalo," zdůvodnil žádost Brit. Severní Korea jeho žádosti vyhověla.

Podezřelý mrak

Severní Korea až do žádosti Rammella mlčela. O výbuchu v neděli poprvé informovala jihokorejská agentura Jonghap, která uvedla, že na americkém satelitním snímku byl vidět podezřelý mrak údajně houbovitého tvaru a kráter po výbuchu. [celá zpráva]

Explozi zaznamenaly i ruské seizmografy. Moskva uvedla, že záznam odpovídá explozi o síle 1 tuny TNT. Ohledně jaderného testu však vyjádřila pochybnosti jak jihokorejská vláda, tak americký ministr Colin Powell, který uvedl, že nic nenasvědčuje tomu, že by KLDR provedla jadernou explozi. Nebylo totiž zaznamenáno zvýšení radioaktivity.

V řídce osídlené oblasti výbuchu na severu země při čínských hranicích se nachází vojenské základny včetně odpalovacích zařízení balistických střel Tepodong. Spekulovalo se proto také o výbuchu muničního skladu, muniční továrny nebo rakety a zásob paliva.

Reklama

Výběr článků

Načítám