Hlavní obsah

KLDR nasadila k oznámení vrcholné schůzky elitní moderátorku

O pátečním historickém setkání obou korejských vůdců informovala rovněž severokorejská státní televize. Při této příležitosti se na obrazovkách opět objevila zhruba sedmdesátiletá Ri Čchun-hi, mediální hvězda, která je oficiálně v důchodu, ale oznamuje veškeré význačné události.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Severokorejská televize slavnostně oznamuje setkání korejských vůdců Video: Reuters

 
Článek

Korejská státní televize o setkání, které sledoval celý svět, příliš neinformovala. V pátek se diváci mohli dočkat pouze strohého oznámení, že vůdce Kim Čong-un opustil Pchjongjang a vydal se na jednání.

Teprve v sobotu odpoledne místního času odvysílala televize reportáž ze summitu. Chybět při tom nemohla ani Ri Čchun-hi, severokorejská mediální hvězda. „Severní a Jižní Korea potvrdily společný cíl zbavit Korejský poloostrov všech atomových zbraní,“ prohlásila žena, která ještě před nedávnem slibovala, že se Jižní Korea promění v ohnivé moře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim jako první vůdce KLDR vstoupil na půdu Jižní KorejeVideo: Reuters

Analytiky poměrně překvapilo, že severokorejská média kompletně citovala společné korejské prohlášení bez jakýchkoli úprav. „Není moc rozdílů mezi tím, jak o události informuje Severní a Jižní Korea,“ uvedl pro CNN Michael Madden z Americko-korejského institutu Univerzity Johna Hopkinse.

Za povšimnutí rovněž stojí, že severokorejská tisková agentura o jihokorejském prezidentu Mun Če-inovi hovoří jako o „prezidentu Munovi“ a tím mu přiznávají jistou míru legitimity. Jeho předchůdkyně, prezidentka Pak Kun-hje, bývala v severokorejských mediích označována jako „zrádkyně Pak“.

Setkání je hlavně symbolické

Ve společné deklaraci se obě země dohodly, že skončí s veškerými nepřátelskými aktivitami, sníží velikost svých ozbrojených sil a ještě letos podepíší mírovou smlouvu. Obě země rovněž souhlasí s úplnou denuklearizací poloostrova, obnoví program rozdělených rodin a zahájí stavbu přeshraničních dopravních komunikací.

Někteří experti jsou ale vůči dohodě zdrženliví. Zejména proto, že dohoda postrádá konkrétnější řešení. „Vypadá to, že jádrem tohoto setkání byla dohoda o věcech, se kterými obě strany souhlasily už v minulosti,“ uvedl bývalý chargé d´affaires v Jižní Koreji Evans Revere.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám