Hlavní obsah

KLDR: Bez jaderné zbraně se neobejdeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Severní Korea v pondělí prohlásila, že chce disponovat jadernými zbraněmi, aby mohla zredukovat množství konvenčních vojenských prostředků a investovat lidské a peněžní zdroje do ekonomického rozvoje. Informovala o tom agentura Reuters. Je to poprvé, co Pchjongjang veřejně prohlásil, že má zájem jaderné zbraně.

Foto: Alena Oudová

Firma Cleaners, s.r.o. byla založena v roce 2008 a od té doby realizovala celou řadu úspěšných obchodů a navázala cenné kontakty s ostatními firmami.

Článek

Severokorejská oficiální agentura KCNA podotkla, že pokud se Spojené státy nevzdají své nepřátelské politiky vůči KLDR, neobejde se Pchjongjang bez zastrašující jaderné zbraně.

"Nechceme vlastnit zastrašující jaderné zbraně proto, abychom vydírali druhé, ale snažíme se zmenšit počet konvenčních zbraní a přesunout naše lidské a peněžní zdroje do hospodářského rozvoje a zlepšit životní úroveň našeho obyvatelstva," uvedla agentura KCNA.

Je to poprvé, co KLDR dala svůj jaderný program do souvislosti s omezením konvenčních sil. Severokorejská armáda patří s 1,1 milionem vojáků k největším na světě.

Vlastnictví jaderných zbraní přiznal už 24. dubna na summitu KLDR, Číny a USA zástupce Pchjongjangu Li Gun. Ten však neučinil veřejné prohlášení, jen si vzal stranou šéfa americké delegace Jamese Kellyho, a řekl mu: "Máme jaderné zbraně. Nemůžeme je demontovat. Je na vás, zda s nimi uděláme fyzickou demonstraci nebo je postoupíme." Severní Korea už dříve sdělila americkým představitelům, že je čistě její záležitostí, zda bude vyvíjet jaderné zbraně.

Prohlášení KCNA přišlo poté, co Američané minulý týden oznámili, že během několika let stáhnou své vojáky z hranice dělící Severní a Jižní Koreu. Současně se zavázali investovat 11 miliard dolarů do nových obranných zařízení včetně kvalitnějších raketových systémů, které by chránily Jižní Koreu.

Reklama

Související články

Severní Korea vypálila na Japonsko střelu

Severní Korea odpálila střelu směrem na Japonsko. Jihokorejské ministerstvo obrany, které incident nahlásilo v pondělí, nyní vyšetřuje, zda šlo o pochybení...

Severní Korea opět spustila jaderný reaktor

V rozporu s mezinárodními závazky a přes výzvy mocností ke zdrženlivosti byl ve čtvrtek v severokorejském Jongbjonu zprovozněn pětimegawattový atomový reaktor....

Výběr článků

Načítám