Hlavní obsah

Karel III. se po týdnech vrátil na veřejnost, navštívil onkologii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský král Karel III. se v úterý poprvé od únorové diagnózy zhoubného onemocnění vrátil k plnění svých veřejných povinností. Společně s manželkou, královnou Camillou, navštívil specializované onkologické centrum v Londýně, aby podpořil jeho pacienty, zaměstnance a výzkumné projekty.

Král Karel III.Video: AP

 
Článek

Kromě bohoslužby o velikonoční neděli se král veřejným akcím a shromážděním lidí v poslední době vyhýbal. Minulý týden ale vydal královský palác pozitivnější zprávu o zdraví 75letého panovníka. Lékaři jsou prý „velmi povzbuzeni pokrokem“, kterého pacient při léčbě nespecifikované formy rakoviny dosáhl.

Podle BBC to znamená, že Karel III. je schopen zahájit postupný návrat k veřejným aktivitám. Symbolickým zahájením tohoto procesu je právě návštěva zmíněné kliniky v centru britské metropole.

Vzhledem k úniku zpráv o králově návštěvě se už před jeho příjezdem shromáždila u kliniky menší skupina skalních fanoušků. „Řeknu mu, že jsem se za něj modlil a že královna Camilla pro něj odvádí skvělou práci,“ řekl podle serveru Daily Mail 69letý John Loughrey, který cestou koupil růže, aby je panovníkovi daroval.

Pan Loughrey ztratil svou vlastní partnerku Marion, když před 21 lety podlehla rakovině pouhé dva měsíce poté, co jí byla diagnostikována. „Vím přesně, čím král a královna procházejí. Zažil jsem to i se ztrátou partnera,“ dodal.

Král, který se při příchodu na kliniku usmíval a zamával svým příznivcům, měl na programu setkání s profesorem Charlesem Swantonem, který je jednou z největších odborných kapacit Británie v oboru onkologie.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Král Karel III. s kyticí v ruce zdraví své příznivce

Ačkoli je nálada Britů ohledně králova zdraví o něco pozitivnější než před několika týdny, zůstává jejich optimismus opatrný. Léčba panovníka stále pokračuje a lékaři zatím nestanovili žádný termín jejího dokončení.

Podle médií se ale očekává, že Karel III. bude v dostatečně dobré kondici, aby se mohl v červnu zúčastnit vzpomínkových akcí u příležitosti 80. výročí vylodění v Normandii a týž měsíc jako hlava státu hostit japonského císaře a císařovnu.

Karel III. se objevil na veřejnosti

Evropa

Výběr článků

Načítám