Hlavní obsah

Kanada opět zavádí víza pro Čechy

Právo, Novinky, ČTK, Jan Rovenský
Aktualizováno

Od úterý 6:01 SELČ platí pro české občany pro vstup do Kanady vízová povinnost. Na svých stránkách o tom informuje kanadské ministerstvo pro imigraci. Prvních 48 hodin budou moci doklad získat při příjezdu do země, poté jen na ambasádě ve Vídni.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvodem opětovného zavedení vízového styku je znepokojivé zvýšení počtu žadatelů o vstup do Kanada ze strany občanů ČR, vysvětlují kanadské úřady.

Víza Ottawa zrušila v roce 2007. Kanadské ministerstvo pro imigraci v pondělí uvedlo, že z České republiky do ní přijíždí druhý nejvyšší počet žadatelů o azyl. Podle kanadských úřadů vízový systém umožní lépe rozlišovat mezi lidmi, kteří přijíždějí do Kanady. Většina žádostí o azyl je totiž zamítnuta, což prý ukazuje, že mnoho žadatelů není "opravdovými uprchlíky".

"Vízová povinnost, kterou oznamuji, nám umožní vyhodnotit, kdo přijíždí do Kanady jako legitimní návštěvník a kdo se může pokusit využít systém pro uprchlíky, aby předbíhal ve frontě čekatelů na imigraci," uvedl v tiskové zprávě kanadský ministr pro imigraci Jason Kenney.

Kanadské ministerstvo připomnělo, že země pravidelně vyhodnocuje vízovou politiku vůči ostatním zemím. "Země jsou si vědomy toho, že pokud nevyhoví podmínkám pro vízovou výjimku, může být vízová povinnost znovu zavedena," uvedlo ministerstvo.

Bezprecedentní oznámení

Oznámení kanadské strany o vízech je podle ministra zahraničí Jana Kohouta bezprecedentní. "Takto se mezi partnerskými a aliančními zeměmi nejedná," řekl Kohout v České televizi. Praha podle něho dosud ani neobdržela diplomatickou nótu a informace má pouze ústní.

Kohout také varoval, že by ČR mohlo zavést víza naopak pro občany Kanady. Česko se podle něj bude v EU dovolávat tzv. klauzule solidarity. "Buď budou víza zavedena celou Evropskou unií, anebo nebude platit klauzule solidarity, a potom my máme plné právo zavést víza Kanadě," pohrozil Kohout. 

"Odvetná" akce

Po pondělní tiskové konferenci po jednání vlády premiér Jan Fischer k opětovnému zavedení víz, které bylo na spadnutí, uvedl: „Česká diplomacie, ministr zahraničních věcí a já jsme tomu jednání věnovali maximální pozornost. Mám za to, že jsme vyvinuli veškeré úsilí, abychom ten krok odvrátili, pozdrželi a vysvětlili svoje stanovisko kanadské straně.“

S tím, že Kanada vízový styk obnoví, předseda vlády počítal. Česko má v tomto případě připravenu „adekvátní reakci, která je hodná úrovně vlády svébytné, dostatečně sebevědomé a demokratické země“. Podle Fischera bude reakce „přiměřená a patřičně sebevědomá“, blíže ji však neupřesnil.

Na úterní dopoledne také Fischer svolal mimořádnou schůzi vlády, na níž se případná "odveta" vůči Ottawě bude projednávat. Česko bude žádat solidaritu celé Evropské unie - podle představ Prahy by měly všechny země EU přinejmenším pohrozit Kanadě zavedením víz.

Čeští turisté budou muset do Vídně

Loni a za první čtyři měsíce letošního roku Kanada udělila azyl 132 Čechům. Nicméně žádostí je mnohem více. Jen od ledna 2009 projevilo zájem o status uprchlíka 1720 Čechů, zejména Romů. Obyvatelé ČR představují po Mexiku druhou nejpočetnější národnost, která v zemi o azyl požádala. Kanadské úřady celkem evidují téměř 2600 českých žádostí.

Krokem Ottawy se komplikuje život tisícům českých turistů - Kanada totiž uzavřela konzulární oddělení v Praze a nejbližší ambasáda, která je oprávněná víza vydávat, se nachází ve Vídni.

Minulý týden v médiích proběhla spekulace, že by se na českých letištích mohli objevit imigrační úředníci, kteří by s cestujícími do Kanady provedli předběžný rozhovor, na jehož základě by dotyčného pustili do letadla. K takovému opatření sáhla před několika lety Británie, kdy čelila zvýšenému počtu žádostí o azyl ze strany českých občanů.

Kontroly na letištích a jakýkoli jiný přísnější režimv pondělí odmítl šéf lidovců Cyril Svoboda. Podle něho je ČR zemí Unie, která má všechno, co je potřeba pro ochranu lidských práv, včetně antidiskriminačního zákona. „Není důvod, aby někdo, kdo odchází z ČR, dostával politický azyl. Jediným výsledkem musí být to, že s českým občanem bude zacházeno jako s kterýmkoli občanem EU,“ řekl.

Spory o víza se vedou od roku 1990
15. května 1990 – Československo jednostranně zrušilo vízovou povinnost pro kanadské občany, vláda se neúspěšně snažila přimět Kanadu ke stejnému kroku. Povinnost získat k návštěvě ČSFR vízum měli Kanaďané opět od srpna 1991 a tento stav platil i po vzniku samostatné ČR.
1. dubna 1996 – Kanada zrušila vízovou povinnost pro české občany, o den později učinila stejný krok i Česká republika. Během tohoto roku požádalo o azyl v Kanadě 148 občanů.
Srpen 1997 – Po odvysílání reportáže v pořadu TV Nova Na vlastní oči, která přibližovala osudy ostravských Romů v Kanadě, se o možnosti vystěhovat se do Kanady začalo zajímat mnoho Romů, zejména z Ostravy. Situací se zabývala česká vláda.
8. října 1997 – Kanada obnovila vízovou povinnost pro občany České republiky. Během roku 1997 požádalo v Kanadě o azyl 1221 lidí z ČR.
1. dubna 2001 – ČR zavedla v reakci na kanadské opatření z října 1997 vízovou povinnost pro kanadské občany.
1. května 2004 – Se vstupem ČR do EU byla zrušena vízová povinnost pro občany Kanady.
1. listopadu 2007 – Kanada podruhé zrušila vízovou povinnost pro občany České republiky.
Leden až duben 2009 – Od ledna do dubna přiletělo do Kanady podle kanadského deníku The Sun 1077 českých Romů žádajících o azyl. V roce 2008 požádalo o status uprchlíka 853 občanů z ČR.
1. července 2009 – Kanadští představitelé vážně varovali českou diplomacii, že v nejbližších dnech mohou kvůli vysokému počtu žadatelů o azyl opět zavést vízový režim. Potvrdil to ministr zahraničí Jan Kohout. O situaci krátce předtím jednal v Praze s kanadským ministrem pro migraci Jasonem Kenneyem.
3. července 2009 – Kvůli hrozbě zavedení víz ministr Kohout telefonoval svému kanadskému protějšku Lawrenci Cannonovi. Uvedl, že nepadlo žádné datum ani přesné rozhodnutí.
7. července 2009 – Kanada zatím víza nezavedla. Praha podle Kohouta pokračuje v diplomatickém tlaku. Podle kanadského velvyslanectví je Česko se 1720 žadateli o azyl na druhém místě za Mexikem. Kanada loni a za první čtyři měsíce letošního roku udělila azyl 132 českým žadatelům.
12. července 2009 – Vyjednávání podle Kohouta přinesla obrat, Kanada poté, co do diskusí zasáhla EK, znejistěla. Víza podle něj mohou být zavedena, ale ne v nejbližších dnech (uvažovaným termínem bylo úterý 14. července). Narostla prý pravděpodobnost, že dojde k úpravě jiným režimem – například elektronickými registracemi či kontrolami na letištích.
13. července 2009 – Na stránkách kanadského ministerstva pro imigraci se objevila informace o znovuzavedení víz pro občany ČR
Zdroj: ČTK

Anketa

Má Česko na oplátku zavést Kanadě víza?
Ano
74,3 %
Ne
24,7 %
Nevím
1 %
Celkem hlasovalo 5018 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám