Hlavní obsah

Jižní Korea postaví na zelené louce nové hlavní město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Jižní Korea se rozhodla vybudovat v centrální provincii Čchungčchong nové hlavní město. Cílem je jak ulevit desetimiliónovému Soulu, tak přispět k rovnoměrnějšímu rozvoji země. Celý projekt vyjde na 45 miliard dolarů a opozice s ním zásadně nesouhlasí.

Foto: Locomotion
Článek

Premiér I He-čchan v projevu k národu uvedl: "Byla vybrána provincie Čchungčchong." Město ještě nedostalo jméno. První část vyroste  na 7100 hektarech asi 160 kilometrů od Soulu a nejbližšími městy budou Tedžon a Čchongču. Výstavba by měla začít v roce 2007 a ministerstva by v nové metropoli měla fungovat od roku 2012, výstavby měla skončit v roce 2030.

Oblast byla vybrána ze třech možných. "Místo pro vybudování nového hlavního města bylo vybráno jako nejoptimálnější z hlediska vyváženého rozvoje země, snadné dostupnosti a životního prostředí," uvedl premiér.

Podle premiéra I He-čchana má tato oblast vynikající podmínky pro dopravu i životní prostředí. Podle prezidenta Ro Mu-hjona však chystaný krok mimo jiné umožní rovnoměrný rozvoj země.

Opozice požaduje referendum

Prezident Ro Mu-hjon zařadil ideu přemístit hlavní město do svého volebního programu při kandidatuře v roce 2002. Opozice projekt odmítá a požaduje referendum ještě předtím, že se plán současného prezidenta začne realizovat. Tvrdí, že plán musí být přehodnocen, protože jde proti přání veřejnosti.

Upozorňuje, že přemístění čelí legislativním překážkám, premiér však řekl, že zabránit přesunu hlavního města by bylo v rozporu s demokratickými principy, protože je zaštítěné parlamentem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám