Hlavní obsah

Jednání o jaderném programu KLDR skončilo, napětí trvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Bez zásadního zlomu v pátek skončily třídenní rozhovory šesti států o způsobu, jak vyřešit krizi kolem severokorejského jaderného programu. Hlavní protivníci - Spojené státy a Severní Korea - neustoupili od svých požadavků, ale uznali, že jim nezbývá, než dál spolu na diplomatické úrovni komunikovat.

Foto: Lucie Zikmundová

Porodnice Nemocnice Mělník letos trhá rekordy v počtu narozených dětí. V magický den 12. prosince 2012 se jich narodilo dalších pět.

Článek

 Konference se vedle nich na úrovni náměstků ministrů zahraničí zúčastnily také Čína, Rusko, Jižní Korea a Japonsko. USA požadují, aby KLDR se okamžitě vzdala svého programu jaderného vyzbrojování. Pchjongjang to ale podmiňuje podpisem smlouvy o neútočení s Washingtonem, navázáním vzájemných diplomatických styků a zajištěním přísunu mohutné hospodářské pomoci.

Náměstek severokorejského ministra zahraničí Kim Jong-il citovaný severokorejskou agenturou KCNA řekl, že požadavky USA "překročily bod tolerance" a zopakoval hrozbu, že pokud USA nepřijmou severokorejské požadavky, KLDR svůj jaderný arzenál posílí. Pchjongjang prý od Washingtonu očekával, že přinejmenším předvede svou vůli k změně své současné tvrdé politiky vůči KLDR. Toto očekávání se nenaplnilo, neboť USA chtějí, že KLDR nejprve odzbrojí a pak bude mít příslušně jednat.

Kim: Nepřátelský přístup USA může ohrozit další jednání

Kim americké očekávání považuje za nelogické a podle něho je lze interpretovat pouze jako přípravu na to, aby proti oslabené Severní Koreji byla zahájena válka. "Nepřátelský přístup" USA může podle Kim ohrozit další jednání. Účastníci rozhovorů alespoň potvrdili shodu v tom, že Korejský poloostrov má být bezjadernou zónou.

Podle jihokorejského náměstka ministra zahraničí I So-hjoka shodná stanoviska panují také v tom, že se nesmí připustit zhoršování stávající situace, která se musí řešit mírovým dialogem. Přitom je nutné brát v potaz severokorejské obavy ohledně její bezpečnosti. Nikdo prý nemá přijímat žádné kroky, které by mohly současnou situaci zkomplikovat a další diplomatické úsilí o vyřešení krize ohrozit. To se týká především KLDR, u níž se projevily náznaky, že by provedla jaderný pokus.

Další kolo rozhovorů bez konktétního data

Všechny strany se dohodly, že se uskuteční další kolo rozhovorů. Místo a čas mají být ještě upřesněny na základě diplomatických konzultací. Neoficiálně se hovoří o tom, že by to mělo být nejpozději do konce října opět v Pekingu. Šéf čínské delegace Wang Ji dodal, že příští konference nebude procházkou růžovým sadem, ale při trošce úsilí bude možné dosáhnout pozitivního výsledku. Účastníci rozhovorů nevydali společné závěrečné prohlášení pro tisk, jak se původně očekávalo. Nechali oficiálně na čínských diplomatech, aby novináře o výsledcích jednání informovali.

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej prohlásil, že Severní Korea jadernými zbraněmi vydírá a nedá se jí důvěřovat. Přesto konání šestistranných rozhovorů uvítal.

Související články

USA: KLDR připustila, že má jaderné zbraně

Severní Korea připustila, že má jaderné zbraně a že by je mohla v budoucnu použít. Uvedly to zdroje blízké americkým vyjednavačům, kteří v Pekingu vedli...

Výběr článků

Načítám