Hlavní obsah

Iránský parlament schválil obnovení jaderného programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránský parlament přijal v neděli zákon zavazující vládu k výrobě jaderného paliva, která zahrnuje i obohacování uranu. Obnova programu vyvolává mezinárodní obavy z toho, že Teherán usiluje o jaderné zbraně.

Článek

"Írán je povinen jednat, aby získal mírovou jadernou technologii, včetně zajištění paliva pro výrobu 20 000 megawattů elektřiny," uvádí se v rozhodnutí parlamentu. Dokument podle agentury Reuters přijalo 188 z 205 přítomných poslanců za volání "Bůh je veliký" a "Smrt Americe".

Zákon nežádá, aby bylo obohacování uranu obnoveno ihned, ale vytváří další tlak na vládu, aby neustupovala od kontroverzního jaderného programu. Írán přitom už před několika dny oznámil, že se rozhodl obnovit jaderný program, který po tlaku Evropské unie pozastavil v listopadu.

Varoval také, že by mohl přestat respektovat smlouvu o nešíření jaderných zbraní. Británie, Německo a Francie, které s Teheránem jednaly, pohrozily, že s ním přeruší rozhovory. V takovém případě by se připojily ke Spojeným státům, které se snaží prosadit v Radě bezpečnosti OSN sankce proti Íránu.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Hamíd Rezá Asefí řekl, že vláda musí parlament respektovat. "Vláda je povinna udělat, cokoli parlament řekne," uvedl. Írán tvrdí, že jaderné palivo potřebuje pouze k výrobě elektřiny a ne pro zbraně. 

Reklama

Související témata:

Související články

Írán možná obnoví zpracovávání uranu

Írán zřejmě příští týden obnoví zpracovávání uranu. Jak v sobotu v Teheránu prohlásil hlavní vyjednávač v oblasti jaderných programů Hasan Rúhání, příčinou...

Výběr článků

Načítám