Hlavní obsah

Iráčané ukázali sestřelený americký vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN, WASHINGTON, KATAR

Při ranním útoku na pozice Republikánských gard u města Karbalá 80 kilometrů jižně od Bagdádu ztratili Američané jeden vrtulník. Jeho záběry odvysílala irácká televize. "Jeden stroj Apache spadl do Iráku," sdělil mluvčí velitelství bez dalších podrobností. Nedělní nálety si vyžádaly 62 mrtvých a přes 400 raněných civilistů.

Foto: Pavel Winkelbauer

28. kilometr sedmdesátikilometrové pěší trasy - první kontrolní punkt v Týnci nad Sázavou slouží i pro cyklistickou trasu.

Článek

Jak upozornil mluvčí Pentagonu, který záběry vysílané CNN, na nichž se objevily pilotní helmy, komentoval, na vrtulníku nebylo vidět žádné poškození protiletadlovou palbou. Stroj měl na závěsech ještě nepoužité řízené střely. Pravděpodobně měl poruchu a havaroval.

Irácký ministr informací Muhammad Saháf k incidentu uvedl: "Skupina zemědělců sestřelila dva vrtulníky Apache. Jeden z nich jsme dnes ukázali v televizi a možná, že ukážeme i druhý a oba piloty," řekl Sahháf. Spojeneckým jednotkám slíbil další "temné dny". Ztrátu druhého stroje Američané nekomentovali.

Saháf také sdělil, že na útěk byly obráceny americké jednotky vysazené na jihu Iráku - u Nadžafu a Karbaly - a u severoiráckého Kirkúku: "Včera (v neděli) se pokusili (nepřátelé) vysadit své žoldáky v Nadžafu a Karbale. Byli ale obklíčeni a prchli. O totéž se pokusili v Kirkúku. I tam byli pronásledováni a prchli." Zatím není jasné, zda mluvil o jednotkách vysazených z letadel, nebo z vrtulníků.

Z oblasti Kirkúku a nedalekého Šamšamalu jsou hlášeny nálety na irácká kasárna. Na irácké pozice dopadlo minimálně šest bomb a k nebi stoupají sloupy kouře. Civilisté podle agentury AP z oblasti prchají, ale ze strachu, že irácké jednotky na útok odpoví chemickými zbraněmi.

Američané mají 7 mrtvých, Britové hledají dva nezvěstné

Američané přiznali, že u města Násirijá bylo zabito sedm příslušníků námořní pěchoty, další byli zraněni a dvanáct je jich nezvěstných. Britové pátrají po dvou nezvěstných vojácích po nedělním útoku na kolonu na jihu země u Basry.

Britský ministr obrany o útoku neuvedl žádné podrobnosti. Uvedl pouze, že podniknou vše pro záchranu vojáků.

Záběry amerických zajatců vyvolaly protesty

Mezinárodní výbor Červeného kříže považuje odvysílání snímků amerických vojáků zajatých v Iráku, proti čemuž už protestovali Američané,  za porušení mezinárodních humanitárních zákonů. Mluvčí Červeného kříže to v Kuvajtu označil za porušení Ženevské konvence. Červený kříž údajně vyjednává s Iráčany, aby získal k zajatým přístup. Amnesty International v neděli vyzvala Iráčany, aby se zajatci, mezi nimiž je žena, zacházeli dobře.

Snímky s úspěchem z propagandistických důvodů v neděli odvysílala irácká televize a dnes je otiskly irácké noviny. Hned po jejich odvysílání Američané ztráty potvrdili. Irácký ministr informací Saháf v televizi také uvedl, že Irák bude dodržovat Ženevskou konvenci.

Další civilní oběti spojeneckého bombardování

Britsko-americké bombardování Iráku si v neděli vyžádalo v řadách civilistů 62 mrtvých a přes 400 raněných. Prohlásil to dnes na tiskové konferenci irácký ministr informací Muhammad Sahháf, citovaný agenturou Reuters.

V Bagdádu prý bylo v minulých 24 hodinách zraněno 194 lidí a nikdo nezahynul. Nejvíc obětí - 30 - je hlášeno z Babylónu a 14 z Basry. Iráčané hlásili velké ztráty v Basře také v neděli. Při sobotních bojích tam údajně zahynulo 77 civilistů a 366 lidí bylo zraněno.

Basře hrozí humanitární katastrofa

Mezinárodní výbor Červeného kříže MVČK varuje podle iránské agentury IRNA před humanitární katastrofou v Basře, kde byly v posledních třech dnech přerušeny dodávky elektřiny a vody.

"Šedesát procent obyvatel nemá přístup k vodě," řekl mluvčí MVČK Florian Westphal. Veškeré zařízení zajišťující dodávky vody jsou mimo provoz, protože byly přerušeny dodávky elektrické energie. Westphal uvedl, že členové Červeného kříže neměli přístup k hlavní vodárně, ale pokoušejí se tam dostat a udělat něco, aby se porucha odstranila.

V sobotu Červený kříž zajistil přepojením přípojek vodu pro 40 procent obyvatel Basry.

 Britové a Američané ohlásili, že ovládli Basru, ale pak se zaměřili na zajištění svých pozic okolo města a nemají v plánu je ovládnout. Kontrolu nad oblastí převzala po americké námořní pěchotě britská 7. obrněná brigáda.

Americké ztráty u Násirije

O tuhých bojích o město Násirijá s mostem přes Eufrat řekl americký armádní generál John Abizaid, že irácký odpor tam byl zatím vůbec největší, s nímž se během kampaně setkali. Nejprudší boje se odehrávaly na čtyři kilometry dlouhé silnici mezi dvěma mosty přes řeku.

K americkým ztrátám došlo během dvou iráckých protiútoků, při nichž bylo použito raketometů. Při prvním útoku Iráčané předstírali, že se vzdali. Američané původně hovořili o deseti mrtvých, už v prvních informacích však vyjádřili naději, že počet obětí bude nižší.

Irák tvrdí, že počet zabitých amerických vojáků činí 25. Právě v bojích u Násirije Iráčané zajali americké vojáky, které později ukázali v televizi. Irácký ministr obrany Sultán Hášim Ahmad tvrdí, že Iráčané odvrátili tři pokusy obsadit Násiriju přičemž zničili 17 tanků a obrněných vozidel.

Abizaid pro CNN uvedl, že americké síly zničili osm iráckých tanků a neupřesněný počet protiletadlových baterií.

Pravá tvář války

Francouzský tisk se shoduje, že irácká armáda vzdoruje více než se čekalo.

Populární deník France Soir má na první straně titulek "Toto je válka" se záběry mrtvých Iráčanů a Američanů. "Tvrdili, že bude čistá, s chirurgickými údery a iráckými vojáky připravenými se vzdát. Válka ale získala opět svou pravou tvář: tvář smrti," zdůrazňuje France Soir.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám