Hlavní obsah

Interpol vyzval k připravenosti na útoky biologickými zbraněmi

NIKÓSIE

Mezinárodní organizace kriminální policie Interpol vyzvala bezpečnostní síly na celém světě, aby se připravily na hrozbu teroristických útoků vedených biologickými zbraněmi. Varovala také před rostoucími případy krádeží a falzifikací osobních dokumentů, které mohou zneužít teroristé.

Článek

"Musíme si udržet předstih a připravit se na nové hrozby," řekl předseda Interpolu Jackie Selebi v kyperské metropoli Nikósii, kde se koná 34. regionální výroční konference Interpolu pro Evropu.

Připomněl, že Interpol již předložil zvláštní program pro případ takové hrozby. Organizace však podle něho nemá žádné informace o bezprostředně hrozících biologických útocích.

Interpol také varoval před falzifikací osobních dokumentů a jejich krádežemi. Mnoho zločinců nebo teroristů tak může uniknout policii. Organizace, jejímž posláním je usnadňovat výměnu informací mezi národními policiemi a pomáhat tím účinnému postupu proti mezinárodní kriminalitě, má pro takové případy databázi věnovanou speciálně kradeným dokumentům.

"V červnu 2002 jsme začínali s desítkou zemí a registrovali jsme na 3000 kradených dokumentů. Dnes se na databázi podílí 76 zemí," uvedl výkonný ředitel policejních služeb Interpolu Jean- Michel Louboutin. "Organizace nyní registruje šest milionů kradených dokumentů a letos by tento počet mohl dosáhnout až deseti milionů," řekl.

Konference v Nikósii, která začala ve středu a skončí v pátek, se účastní představitelé policií ze 44 zemí Evropy a Malé Asie. Na programu jednání jsou kromě boje proti terorismu problematika obchodu s lidmi, dětské pornografie na internetu a kriminalita spojená se supermoderními technologiemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám