Hlavní obsah

Interpol: svět není připraven na biologický terorismus

LONDÝN

Svět je špatně připraven na případný teroristický útok s použitím biologických zbraní. Uvedl to ve středu pro BBC šéf mezinárodní policejní organizace Interpol Ronald Noble. Podle něj je hrozba akcí mezinárodní sítě al-Kajdá více než aktuální.

Foto: Zuzana Rožková

Z koncertu ČISTÁ ENERGIE

Článek

"Nemyslím si, že můžeme jejich prohlášení brát na lehkou váhu. Nebezpečí je reálné a dává o sobě vědět čím dál více," konstatoval Noble s odkazem na informace Interpolu.

Upozorňuje na skutečnost, že al-Kajdá opakovaně avizovala své plány použít biologické a chemické zbraně. Ve svých prohlášeních si totiž organizace vyhradila "právo zabít více než čtyři milióny lidí". "Tyto informace bohatě stačí k tomu, abych byl znepokojen," pokračoval Noble.

"Mluvíme-li o bioterorismu, je to zločin, který nemůžete řešit, až se stane. Možné způsobené škody jsou opravdu závratné," konstatoval s tím, že v ohrožení jsou milióny lidí. Nikdo na světě podle něj není na rizika dostatečně připraven. "Ani Spojené státy, ani Evropa, ani Asie, ani Afrika," zdůraznil.

Noble poskytl exkluzivní rozhovor pořadu BBC Ten O'Clock News.

Čtyři sta specialistů se sjede 1. března do francouzského Lyonu, kde budou pod patronací Interpolu jednat o nebezpečí bioterorismu. Cílem je sjednotit postup proti možnému nebezpečí mezi dílčími státy, jejich policejními složkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám