Hlavní obsah

Indové vyšetřují atentáty, vyslechli už stovky podezřelých

– DILLÍ

V souvislosti s bombovými útoky na příměstské vlaky v Bombaji vyslechla indická policie v noci na čtvrtek více než 180 lidí, podle CNN některé zdroje uvádějí až 350 zadržených. Z nich 23 policejní orgány stále zadržují a chtějí je dál vyšetřovat.

Článek

Většinu podezřelých zadržela policie v noci na severovýchodním předměstí Bombaje Malvani. Policejní zdroj řekl, že mezi zatčenými jsou známí zločinci, kteří by mohli mít informace o pachatelích bombových útoků. Místní televize uvedla, že některé podezřelé policie chytila v bombajských hotelích nebo penziónech.

Vyšetřovatelé mezitím podle agentury Reuters sdělili, že pracují na policejních portrétech tří podezřelých, kteří byli spatřeni v okolí míst výbuchů, a sledují několik stop.

Podle indické zpravodajské televize CNN-IBN byly nejméně na třech ze sedmi míst výbuchů nalezeny časové spínače ukryté v propisovacích tužkách. Policie se domnívá, že časovače odpálily bomby naplněné smrtící výbušninou RDX, která patří mezi nejsilnější vojenské trhaviny.

Muslimští teroristé podíl na útoku odmítají

Za hlavní podezřelé úřady pokládají dvě muslimské teroristické organizace. Indické ministerstvo vnitra informovalo, že policie se při výsleších zaměřuje na stoupence zakázaného radikálního Hnutí muslimských studentů Indie (SIMI), které údajně atentáty naplánovalo a provedlo ve spolupráci s kašmírskou teroristickou organizací Laškare tajjaba (Armáda čistých). K útokům se ale zatím žádná organizace nepřihlásila.

Jedna z nejaktivnějších islamistických skupin Laškare tajjaba, kterou indická policie označila za nejpodezřelejší z masakru, odmítla, že má s atentáty něco společného. "To jsou nelidské a barbarské činy. Islám nedovoluje vraždění nevinných lidí," citoval indický tisk mluvčího organizace, který se telefonicky představil jako doktor Ghaznáví. Muž zároveň obvinil indické úřady, že se obviněním snaží očernit kašmírské bojovníky za svobodu.

Útoky odsoudila také další separatistická skupina Hizbul mudžáhidín, která je označila za odporné a upozornila, že zabíjení civilistů odmítá. "Útoky na civilisty nejsou součástí našeho manifestu. Nikdy jsme neprováděli takové útoky a ani nikomu nedovolíme je provádět," řekl mluvčí organizace Ehsán Eláhí.

Podle aktuální oficiální statistiky při atentátech na sedm vlaků zemřelo 186 lidí a 772 jich bylo zraněno. Sdělovací prostředky ve středu infomovaly už o více než 200 mrtvých.

Reklama

Související články

Útoky na vlaky v Bombaji, přes 160 mrtvých

Ve čtyřech příměstských vlacích v západoindické Bombaji vybuchlo v úterý sedm náloží. Podle nejnovějších zpráv při výbuších zahynulo 163 lidí, přes 460...

Výběr článků

Načítám