Hlavní obsah

Indický ministr si musel v USA sundat ponožky

Právo, BBC, bt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

George Fernandes, ministr obrany Indie, jaderné mocnosti a druhé nejlidnatější země světa, musel v posledních dvou letech při cestách do USA hned dvakrát projít ponižující osobní prohlídkou a dokonce byl na letišti donucen sundat si i ponožky.

Foto: Jiří Cysař

Vystavený exponát

Článek

O víkendu se tento údaj objevil v knize bývalého vysokého amerického diplomata Stroba Talbotta a ve středu s ním vyšel vůbec poprvé na veřejnost i sám Fernandes.

"Řekli mi, ať si sundám kabát, tak jsem to udělal," popsal dnes již bývalý ministr počínání letištní kontroly ve Washingtonu. "Pak řekli, ať si zuji boty a ponožky a udělal jsem i to. Poté jsem měl roztáhnout ruce a provedli mi osobní prohlídku."

Fernandes byl proceduře podroben při návštěvě USA v roce 2002 a poté loni, kdy tudy prolétal do Brazílie. Incidenty přičítané horlivosti Američanů při protiteroristickém tažení a nedostatku diplomatického taktu vyplavaly na povrch právě v době, kdy je na návštěvě Jižní Asie náměstek amerického ministra zahraničí Richard Armitage. Ten prý se "zhrozil" a při zastávce v Dillí se Fernandesovi za svou zemi omluvil.

"Zavolal jsem svému příteli Georgi Fernandesovi a upřímně jsem se mu omluvil," řekl náměstek. "Je to velký přítel můj i Spojených států." Indickými médii nicméně už před omluvou proběhl údajný Fernandesův výrok, že do USA po zmíněné zkušenosti už nikdy nepojede.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám