Hlavní obsah

Hlinka se otcem slovenského národa nestal

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Andrej Hlinka se nestal otcem národa, jak si to přáli poslanci vládní Slovenské národní strany (SNS). Slovenský parlament v pátek schválil zákon o zásluhách Andreje Hlinky, ale poslanci původně navrhované označení "otec národa" ze zákona vynechali.

Článek

Rozčarování vyjádřil předseda SNS Ján Slota. "Je to kompromis. Kdyby byli v parlamentě pouze poslanci SNS, zákon by vypadal jinak," dodal.

V paragrafech zákona se uvádí, že Hlinka se mimořádně zasloužil o to, že slovenský národ se stal státotvorným národem.

:. Předsednictvo SNS se svým návrhem neuspělo. Uprostřed předseda Ján Slota. FOTO: Archiv Novinky

"Pro ocenění mimořádných zásluh Andreje Hlinky bude v budově parlamentu umístěna jeho bysta a památní tabule, na níž bude text: Andrej Hlinka se zasloužil o slovenský národ a Slovenskou republiku. Mauzoleum Andreje Hlinky v Ružomberku je pietní místo," uvádí se v zákoně.

Zákon bude platit od 1. ledna 2008.

Andrej Hlinka (1864-1938) byl slovenský katolický kněz a politik. Stál v čele slovenského národního hnutí a aktivně vystupoval jako zastánce společného státu Čechů a Slováků. Byl zakladatelem a vůdčí osobností Hlinkovy slovenské lidové strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám