Hlavní obsah

Hladovějící Malawi vyhlásilo stav národní katastrofy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MALAWI

Prezident afrického státu Malawi Bingu wa Mutharika vyhlásil v sobotu ve své zemi sužované hladem stav "národní katastrofy". Špatnou úrodu zavinilo největší sucho za posledních deset let.

Článek

"Vyhlašuji 28 distriktů země zónami katastrofy," prohlásil prezident v projevu, který odvysílal místní rozhlas. "Potravinová krize nabrala na objemu a my potřebujeme pomoc. Čelíme národní katastrofě, která postihla náš lid," dodal.

Vláda Malawi má k dispozici 60 tisíc tun kukuřice, kterou bude v následujících měsících rozdělovat lidem. Stačí to jen pro ty nejhladovější, stát musí žádat o pomoc bohatší země světa. Humanitární organizace se navíc pokoušejí distribuovat setbu a hnojivo ještě před začátkem secí sezóny, která se nezadržitelně blíží, nemají ho však dostatek pro celou zemi. 

Obyvatelé Malawi čekají ve frontě na jídlo i několik dní. Ti nejchudší z nich si nejsou schopni na trzích koupit ani kukuřici, její cena se za poslední měsíce zdvojnásobila.

Situaci zhoršuje virus HIV, každý sedmý obyvatel Malawi má AIDS. Peníze, které rodiny potřebují na setbu a hnojivo, utratí za převoz nakažených do nemocnice a základní léky.  

Reklama

Související témata:

Související články

Syn měl HIV, matka jej utloukla sekerou

Matka z Malawi zabila svého devítiletého syna krátce poté, co se v pátek v nemocnici dozvěděla, že oba mají v krvi virus HIV spouštějící smrtelnou nemoc AIDS....

Výběr článků

Načítám