Hlavní obsah

Hamás odpálil raketu a hrozí mstou

GAZA

Islámské radikální hnutí Hamás v pondělí pohrozilo, že se pomstí za smrt člena takzvaných Oddílů mučedníků Izzuddína Kásama, které jsou součástí hnutí Hamás. Třiatřicetiletý Chálid Salmí zemřel v neděli večer ve městě Gaza při explozi automobilu, který podle svědků zasáhly dvě rakety vypálené z izraelské helikoptéry.

Foto: UTB
Článek

Hamás uvedl, že se stal obětí "likvidační operace" izraelské armády.  Jeho mluvčí Mušír al Masrí vyzval k odplatě a sdělil, že organizace udělí Izraeli "bolestnou lekci".

Představitelé izraelské armády cílený útok na představitele Hamásu potvrdili s tím, že Salmí "hrál ústřední roli při výrobě raket typu Kásam a ostřelování" Izraele, zejména města Sderot,  těmito raketami. I po Salmího smrti hned v pondělí ráno zasáhla Sderot další raketa Kásam. Dopadla do obytné čtvrti, ale nezpůsobila žádné škody.

Izrael likviduje představitele Hamásu

Izrael cíleně zabíjí představitele militantních skupin, ničí tunely, jimiž jsou dopravovány do pásma Gazy zbraně z Egypta a napadá i kovoobráběčské dílny v pásmu, neboť se v nich vyrábějí díly pro rakety.

Představitelé izraelské organizace pro lidská práva B´tcelem odhadují, že od září 2000 bylo při podobných útocích zabito 150 militantních palestinských radikálů. S nimi zahynulo i 100 nevinných osob, které se náhodu nacházely v místě útoku.

Poblíž židovské osady v pásmu Gazy byl v pondělí ráno zastřelen neozbrojený Palestinec. Mluvčí izraelské armády uvedla, že se plížil poblíž okolo postavení armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám