Hlavní obsah

Frakce CDU/CSU chystá dodatek pro zrušení dekretů

Novinky, ČTK, Jan Kovařík, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN/PRAHA

Poslanecká frakce konzervativních německých stran CDU/CSU chce při čtvrteční ratifikaci vstupní smlouvy deseti nových členů Evropské unie ve Spolkovém sněmu prosadit návrh dodatku, který by se týkal jen Česka a obsahoval by požadavek na zrušení takzvaných Benešových dekretů. Jeho přijetí je však málo pravděpodobné.

Foto: Robin Suchánek

Tradiční soutěže zde nebudou chybět

Článek

O tom, že dodatek vstupní smlouvy nebude přijat, jsou přesvědčeny české diplomatické zdroje, které tak usuzují po sondážích mezi německými poslanci.

Premiér země Porýní-Falc: Základem zůstává deklarace 1997

Jak ve středu uvedl premiér Vladimír Špidla, skutečnost potvrdil i předseda vlády německé spolkové země Porýní-Falc Kurt Beck při jejich středečním setkání v Praze. Beck řekl, že cestu plánoval dlouho dopředu a je jen náhoda, že je v Praze v době, kdy rozvířila debatu interpretace dopisu ministra zahraničí Joschky Fischera do Bavorska kvůli odškodnění odsunutých. Dodal, že se s prezidentem Václavem Klausem i premiérem Špidlou shodli na tom, že základem vztahů zůstává deklarace z roku 1997.

Beck, jehož v Praze doprovázeli průmyslníci, uvedl, že němečtí podnikatelé jsou s podmínkami pro svou činnost v ČR spokojeni, i když mají připomínky k některým úředním průtahům.

Fischerův mluvčí: Nešlo o žádné odškodnění

Mluvčí německého ministerstva zahraničí ve středu odmítl znění, v němž list Süddeutsche Zeitung (SZ) ve středečním vydání interpretoval odpovědní dopis ministra Joschky Fischera bavorskému premiérovi Edmundu Stoiberovi. Ten ministra již v lednu písemně požádal o podporu projektu odškodnění Němců odsunutých po válce z ČSR.

Fischer podle mluvčího v dopise mluvil o humanitárním gestu, poukázal však zároveň na to, že by se týkalo jen "velmi úzce omezeného okruhu osob", a zvlášť zdůraznil, že "ani v tomto, ani v žádném předchozím případě nebyla řeč o odškodňování". SZ přitom ve středečníku napsal, že ministr podpořil bavorský návrh učinit "humanitární gesto vůči obzvlášť těžce poškozeným sudetským Němcům" v podobě finančního odškodnění z Česko-německého fondu budoucnosti.

Fond již obdobný návrh dříve odmítl

České ministerstvo zahraničí ve středu v tiskové zprávě oznámilo, že podobný návrh z minula už správní rada Fondu "shledala neslučitelným s posláním a stanovami Fondu". Ministerstvo v této souvislosti připomnělo nedávné prohlášení českého premiéra Vladimíra Špidly, že právě vznášením různých požadavků vznikaly překážky, brzdící proces vzájemného smíření a vyrovnávání se s minulostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Svoboda: Sudetské Němce neodškodníme

Česká republika nebude odškodňovat sudetské Němce. Prohlásil to ve středu vicepremiér a ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) krátce poté, co německé...

Výběr článků

Načítám