Hlavní obsah

Žena bývalého šéfa Interpolu požádala ve Francii o azyl, bojí se únosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Manželka bývalého šéfa mezinárodní policejní organizace Interpol Meng Chung-weje, kterého loni v září v Číně zadrželi kvůli podezření z korupce, požádala ve Francii o azyl. Informovala o tom v pátek agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Grace Mengová

Článek

Grace Mengová je přesvědčena, že se jí před časem pokusili dva Číňané unést. Usilovali prý o to, aby s nimi v soukromém letadle odletěla do České republiky. [celá zpráva]

Šéf Interpolu Meng Chung-wej zmizel loni v září, když z Francie odjel do Číny. Francouzská policie se případem začala zabývat poté, co Mengová oznámila, že nemá o manželovi žádné zprávy.

Funkce se vzdal dopisem

Čínské ministerstvo státní bezpečnosti po dlouhém mlčení na začátku října oznámilo, že Meng Chung-wej přijímal úplatky, a proto byl zadržen. Své funkce v čele mezinárodní policejní organizace, která má ústředí ve východofrancouzském Lyonu, se Meng v dopise vzdal.

Manželka bývalého šéfa Interpolu, která se dvěma dětmi zůstala během manželovy cesty do Číny ve Francii, je nyní pod ochranou místní policie.

V rozhovoru poskytnutém listu Libération Mengová uvedla, že má strach, že ji z Lyonu unesou. „Někdo neznámý, jakýsi Číňan, mi volal na mé nové telefonní číslo... Řekl mi: 'Jste cílem. Ve Francii jsou kvůli vám dva týmy',” uvedla Mengová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám