Hlavní obsah

Zemřela zpěvačka Vera Lynnová

– Londýn • Aktualizováno
Novinky,

Ve věku 103 let zemřela britská zpěvačka Vera Lynnová, která za druhé světové války povzbuzovala britské vojáky. Její smrt potvrdili stanici BBC ve čtvrtek ráno její nejbližší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vera Lynnová na archivních záběrechVideo: AP

 
Článek

„Rodina je hluboce zarmoucena, že musí oznámit odchod jedné z nejmilovanějších zpěvaček ve věku 103 let,“ uvedla rodina v prohlášení.

Vera Lynnová se proslavila za druhé světové války, kdy zpívala vojákům nejen ve Velké Británii, ale také v Indii a v Barmě. Později líčila, že ani neví, jak dlouho se nekoupala, když tam přespávala ve stanech a chýších.

Před letošním květnovým 75. výročím porážky nacismu Lynnová ocenila statečnost a obětavost národa za druhé světové války.

Jednu z jejích písní zmínila i britská královna Alžběta II., když mluvila o rodinách rozdělených karanténou kvůli pandemii covidu-19. Když uklidňovala, že se situace zlepší, použila název písně We´ll Meet Again, kterou Lynnová zpívala.

Lynnová sama nedlouho předtím vyzvala Brity, aby si v těžkých časech užívali chvíle radosti.

Písně jako We´ll Meet Again a The White Cliffs of Dover dodávaly během druhé světové války odvahu a optimismu vojákům, letcům i obyvatelům, kteří čelili německým náletům.

Na to také odkazuje kapela Pink Floyd, která Lynnovou zmiňuje v písni Vera na albu The Wall.

Dlouhá kariéra

Lynnová se narodila se 20. března 1917 na předměstí Londýna East Ham. Pěvecký talent se u ní projevil už v dětství, jako sedmiletá zpívala v místních klubech. V 11 nechala školy, aby se věnovala kariéře tanečnice a zpěvačky v putovní revue. Tehdy také přijala rodné jméno své babičky. Sólistkou se stala v 16 letech. V rozhlasovém vysílání se poprvé objevila v roce 1935 za doprovodu orchestru Joe Losse.

Foto: Kieran Doherty, Reuters

Vera Lynnová při vystoupení s Cliffem Richardem v roce 1995

Když měla po vypuknutí války nastoupit do práce pro vlast, řekla, že nejlepší, co může udělat, je dál zpívat. Pomohlo jí to k tomu, že v roce 1939 zvítězila v anketě Daily Expressu o nejpopulárnější umělce. V témže roce a tehdy poprvé zpívala We´ll Meet Again.

V roce 1941 si vzala hudebníka Harryho Lewise, který se stal i jejím manažerem. Vydrželi spolu šedesát let do jeho smrti.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Vera Lynnová v roce 2009

Úspěšná byla i po konci války, v roce 1952 se stala první Britkou, která měla hit na prvním místě amerického žebříčku. Povedlo se jí to s písní Auf Wiedersehen, Sweetheart. O dva roky později se dostal do čela britského žebříčku s písní My Son, My Son. V kariéře pokračovala celý život a neopomíjela ani vývoj na hudební scéně, když nazpívala Thank You For The Music od ABBy.

V roce 2009 se ve svých 92 letech stala nejstarší žijící zpěvačkou, která měla desku v albovém žebříčku top ten.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám