Hlavní obsah

Závěrečná řeč Kočnerova obhájce: Nic jiného než zproštění viny

Právo, Aleš Fuksa, Ivan Vilček
Pezinok
Aktualizováno

U specializovaného soudu v Pezinku začal v pátek 22. den procesu s obžalovanými z vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Zazněly závěrečné řeči, rozsudek by měl být vynesen příští týden.

V Pezinku pokračuje soud s Marianem KočneremVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Vraždu si měl podle obžaloby objednat podnikatel Marian Kočner, o němž Kuciak opakovaně psal. Před soudem stojí rovněž údajná zprostředkovatelka vraždy Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó, který měl vraha přivézt na místo činu.

Slova se v pátek ujal Kočnerův právní zástupce Marek Para, který upozornil, že prokurátor ve své závěrečné řeči poukázal na důkazy, které nebyly na hlavním projednávání vůbec projednány, a stěžoval si i na média. „Došlo k masivním únikům ze spisu a to nemá obdoby. Média pokrývají celý proces tak, jak jim diktují procesní strany,“ konstatoval Para.

Kočnerův obhájce se snaží rovněž zpochybnit výpověď svědka Andruskóa. „Obžaloba je založena výlučně na nepřímých důkazech,“ tvrdí Para a požaduje zproštění viny v plném rozsahu. „Každý důkaz byl zpochybněn. Jiný závěr nepřichází v úvahu,“ dodal.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Závěr procesu, na snímku Alena Zsuzsová

Kuciak mi ničím nevadil, řekl Kočner

Po pauze na oběd se v soudní síni ke slovu dostal se svou závěrečnou řečí Marián Kočner. „Tato kauza je médii nazývána kauzou roku, desetiletí, největší v historii Slovenska. Proces lze srovnat snad jen k procesu s Miladou Horákovou,“ přirovnal Kočner svou soudní kauzu s uměle vykonstruovaným komunistickým monstrprocesem z roku 1950 vedeným proti skupině shromážděné kolem české političky.

O zavražděném novináři Jánu Kuciakovi hovořil jako o jednom z mnoha slovenských novinářů, kteří o něm psali. „Napsal o mně 26 článků. Moje jméno se uvádí v titulku, protože to prodává. Ján Kuciak mi ale vůbec žádným způsobem nevadil. Jeho články o mé osobě nijak nevybočovaly z rámce, co psala jiná média, například Sme nebo Nový čas. Nevybočoval z průměru,“ podotkl Kočner.

Dohoda o vině a trestu

Koncem roku 2019 byl v případu Kuciak odsouzen jako zprostředkovatel vraždy k 15letému trestu Zoltán Andruskó, když uzavřel dohodu o vině a trestu, kterou soud schválil. Po svém zatčení spolupracoval s vyšetřovateli a u soudu vystupoval jako svědek.

Svědek: Kočner hledal někoho, kdo by se za miliony doznal k vraždě Kuciaka

Evropa

Letos v dubnu poslal soud do vězení také bývalého profesionálního vojáka Miroslava Marčeka na 23 let, který se přiznal k vraždě novináře a jeho snoubenky i podnikatele Petera Molnára.

Martinka se asi dívala, jak Marček střelil Janka, řekla matka Kušnírové k výpovědi obžalovaného

Evropa

Rodiče nepřijeli

K soudu jezdili pravidelně rodiče Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírové, ale v pátek se zatím k soudu ani jeden z nich nedostavil. Závěrečnou řeč už přednesl prokurátor i právní zástupci poškozených rodin. Pro obžalované žádali 25letý trest, resp. doživotí.

.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ján Kuciak a Martina Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Vražda vyvolala na Slovensku masové protesty a postupně ve svých funkcích skončil ministr vnitra Roberta Kaliňák, premiér Robert Fico a šéf policie Tibor Gašpar.

Reklama

Výběr článků

Načítám