Hlavní obsah

Zásah proti demonstrantům v Jerevanu po střelbě na obsazenou policejní stanici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jerevan

Při střetech arménských policistů s příznivci povstalců, kteří už dva týdny okupují policejní stanici, bylo v Jerevanu zraněno 60 lidí, z nichž je 40 stále v nemocnici. Sto osob policisté zadrželi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v ArméniiVideo: Reuters

 
Článek

Policejní stanici obsadila před dvěma týdny malá ozbrojená skupina, která požaduje propuštění opozičního vůdce Žirajra Sefiljana.

Sefiljan tvrdě kritizoval postup prezidenta Serže Sarksjana v protrahovaném konfliktu s Arménií o Náhorní Karabach, který se letos v dubnu přerostl v regulérní střety s desítkami mrtvých. V červnu byl zatčen kvůli podněcování nestability a držení zbraní.

V pátek se situace opět vyostřila. Při přestřelce byli zraněni tři z okupantů. Do nohou je zasáhli policejní snipeři. Dva z postřelených museli být přepraveni do nemocnice k ošetření. Při podobné akci se 27. července vzdali dva z okupantů.

Večer v Jerevanu demonstrovali zastánci Sefiljana a požadovali demisi prezidenta. Policisté proti nim nasadili ohlušující granáty i vodní děla..

Při zásahu byli zraněni i tři novináři Rádia Svoboda. Jejich kamera byla zničena.

Foto: Aram Kirakosyan, ČTK/AP

Demonstrace v Jerevanu

Zastánci Sefiljana, který dříve sloužil v armádě, obsadili policejní stanici 17. července. Při útoku zabili jednoho policistu a vzali několik rukojmí.

Sefiljan, k němuž se útočníci hlásí, stojí v čele opoziční skupiny, která podle analytiků nemá v zemi příliš velkou podporu. Loni byl krátce zadržen kvůli pokusu o státní převrat, ale byl osvobozen. V roce 2006 byl zatčen a uvězněn na 18 měsíců kvůli výzvám k násilnému svržení vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám