Hlavní obsah

„Je těžké tě překvapit.“ Zalužného pravou ruku zabily granáty k narozeninám, situaci vyhodnotil jako vtip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Granát, který zabil Hennadije Častjakova, blízkého spolupracovníka vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil, byl narozeninovým dárkem od kamaráda, plukovníka Tymčenka, uvádí RBK-Ukrajina s odvoláním na nejmenované ukrajinské bezpečnostní zdroje. Častjakov si ale zřejmě myslel, že varování, že granáty jsou funkční, je legrace.

Foto: Repro Vkontakte, otevřený zdroj

Hennadij Častjakov, repro Vkontakte

Článek

Podle tohoto zdroje Tymčenko při výslechu po incidentu uvedl, že výbušnina v dárkovém balení byla jeho vlastní nápad: do dřevěné krabice, kterou dal Častjakovi, prý umístil láhev whiskey Black Label a šest granátů.

„Je těžké tě překvapit - takže Ti dávám bojové granáty a láhev dobré whiskey,“ upozornil Tymčenko Častjakova, když mu dárek k 39. narozeninám předával. Tuto verzi měli potvrdit i tři svědci, kteří převzetí daru přihlíželi.

„Častjakov patrně vyhodnotil hlášku jako vtip. Následně totiž vyzvedl děti ze školy a začal spolu s nimi dárky rozbalovat. Myslel si, že nejde o pravé granáty, ale sklenky na alkohol specifického tvaru,“ uvedl zdroj, který cituje RBK-Ukrajina.

Podle informace ministra vnitra Ihora Klymenka sdílené na Telegramu mělo jít o granáty „nového, západního typu“.

O tom, že granát byl narozeninovým darem, dříve psala také Ukrajinska pravda s odvoláním na manželku mrtvého. Žena Častjakova vypověděla, že granát byl v jednom z dárků, který si její manžel přinesl domů z oslavy. Podle její verze „balíček obsahoval láhev alkoholu a dárkové skleničky ve tvaru granátů. Když jej otevřel, došlo k výbuchu“.

K neštěstí došlo ve vesnici Čajki v Kyjevské oblasti. Třináctiletý syn Častjakova je těžce zraněn, má tržné rány v obličeji. Policie případ šetří mimo jiné také jako nelegální nakládání s municí. Smrt kolegy potvrdil jeho nadřízený a dle vlastních slov i kamarád Valerij Zalužnyj.

Všechny ukrajinské zdroje zmiňují ve svých zprávách coby dárce pouze „kolegu plukovníka Tymčenka“, bez křestního jména. Jeden z nositelů stejného příjmení ve vedení ukrajinského bezpečnostního aparátu zastává funkci náměstka ukrajinského ministra vnitra. Zda byl ale plukovník policie Leonid Tymčenko skutečně dárcem, nelze nezávisle ověřit.

Zalužného asistenta zabil granát v jeho domě

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám