Hlavní obsah

Zákon o omezení imigrace předloží Švýcarsko do konce roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Švýcarská vláda ještě do konce roku předloží návrh zákona o omezení imigrace, uvedla ve středu ve svém prohlášení. Tento krok přijde po víkendovém referendu, které prosadila populistická pravice. Švýcarští občané se ve všelidovém hlasování těsně vyslovili pro zavedení početních kvót pro zahraniční pracovníky, včetně těch z Evropské unie.

Foto: Walter Bieri, ČTK/AP

Sčítání hlasů ve švýcarském referendu.

Článek

Sedmičlenná švýcarská vláda, Spolková rada, zároveň v prohlášení konstatovala, že bude muset s Bruselem znovu projednat dohody o hraničním režimu a vyjasnit další švýcarsko-unijní záležitosti dřív, než bude zaveden nový systém vpouštění cizinců do země.

Jednání se mimo jiné budou týkat volného pohybu osob a zboží.

Změna smlouvy o volném pohybu osob pravděpodobně bude mít dominový efekt na další dohody, které nyní Švýcarsku zajišťují preferenční přístup na unijní trh a naopak.

Švýcarská federální vláda má tři roky na to, aby požadavky referenda, v němž zavedení imigračních kvót podpořilo 50,3 procenta hlasujících, převedla do závazné podoby.

Výši kvót ani jejich přesnou podobu a dopady referendum neřešilo. [celá zpráva]

Švýcarský krok odsoudila většina zemi Evropské unie včetně Německa a České republiky.  Padala slova, že nelze mít jen výhody z vazeb na EU a odmítat s nimi spojené dopady. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám