Hlavní obsah

Zakladatel Kraftwerk Florian Schneider je po smrti

Novinky,

Ve věku 73 let zemřel zakladatel průkopnické německé elektronické skupiny Kraftwerk Florian Schneider. Listu The Guardian to ve středu sdělil jeden z jeho spolupracovníků. Potvrdila to i berlínská pobočka vydavatelství Sony.

Foto: Profimedia.cz

Skupina Kraftwerk s Florianem Schneiderem na koncertě v roce 1981

Článek

Schneiderův spolupracovník uvedl, že Schneider podlehl už minulý týden rakovině a byl pohřben při soukromém obřadu.

Skupinu Krafterk založil Schneider v roce 1970 s Ralfem Hütterem, s nímž se sešel v jiné kapele Organisation. Zpočátku byl soubor ovlivněn psychedelií a využíval široké spektrum nástrojů, Schneider hrál na kytaru, flétnu a housle. Byť jejich zvuk upravoval různými efekty, cítil se tradičními nástroji omezen a stále více se zaměřoval na elektroniku, až si nakonec pořídil syntezátor.

Typický chladný zvuk se objevil v roce 1974 na čtvrtém albu Autobahn, s nimž uspěla skupina za hranicemi, dokonce i v USA. Následovala podobně koncipovaná elektronická alba Radioaktivität a Trans-Europe Express.

Elektroničtí veteráni Kraftwerk se vracejí do Česka

Kultura

V roce 1978 vyšlo další klíčové album The Man Machine se slavnou skladbou The Model. Skupina označovala svou hudbu za industriální lidovou hudbu a často tvrdila, že skladby vlastně hrají stroje a ne oni sami. Kapela měla také typickou pódiovou stylizaci málo se pohybující stejně oděných androidů.

V té době už nastupovala nová vlna, která se hodně inspirovala zvukem německých elektronických kapel, což ukázali Ultravox nebo OMD. Přestože tyto kapely dávaly přednost kratším písním před plochami, konec Kraftwerk to neznamenalo, německá skupina se dokázala trendu přizpůsobil po svém, což ukázalo album Computer World z roku 1981 s hitem Pocket Calculator. Tato deska měla velký vliv na housovou scénu v Chicagu a detroitské techno.

Tvorba Krafwerk však inspirovala i scénu trance.

Kraftwerk oslnili letošní festival Summer of Love

Kultura

I když se skupina v devadesátých letech zaměřovala na digitalizaci starších skladeb, nerezignovala v novém tisíciletí ani na novou tvorbu, což ukázalo album z roku 2003 Tour de France Soundtrack

Schneider odešel z kapely v roce 2008, aniž by k tomu veřejně uvedl důvod. Podle Hüttera pracoval na mnoha dalších projektech, jako byly řečové syntezátory.

Kapela však dále hrála a několikrát se od té doby objevila i v ČR, naposled loni.

Kraftwerk nasadili lidem brýle. Primal Scream, Jungle a Anna Calvi je napojili

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám