Hlavní obsah

Zahradil se kvůli údajnému střetu zájmů vzdal funkce zpravodaje dohody EU s Vietnamem

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Český europoslanec a místopředseda výboru Evropského parlamentu pro mezinárodní obchod Jan Zahradil (ODS) minulý týden rezignoval na funkci zpravodaje vyjednávané dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Vietnamem. Reagoval tak na článek serveru EU Observer, který poukázal na Zahradilův možný střet zájmů. Český europoslanec je totiž členem poradního orgánu Konfederace svazů Vietnamců v Evropě.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Zahradil

Článek

Zahradil v rezignačním dopise zaslaném europoslancům tvrdí, že se do střetu zájmů nedostal, protože je jeho členství v poradní radě Konfederace Vietnamců v Evropě pouhou čestnou a neplacenou funkcí. Navíc v ní prý není nikterak aktivní. Vietnamci Zahradila podle jeho tvrzení oslovili proto, že tuto menšinu v Česku aktivně podporoval.

„Od založení zahrnovaly aktivity Konfederace Vietnamců v Evropě kulturní události, jakou byla například oslava nového lunárního roku, a já jsem se osobně nikdy neúčastnil žádného setkání v roli člena poradní rady Konfederace,“ vysvětloval Zahradil v textu zaslaném europoslancům, který zveřejnil také na Twitteru.

Server EU Observer přitom naznačoval, že má Konfederace Vietnamců v Evropě vazby na vládní komunistickou stranu ve Vietnamu a mohla by působit jako její vlivový nástroj v Evropské unii.

To ale Zahradil odmítá. „Jednotliví členové mohou v osobní rovině udržovat vztahy s vietnamskými vládními představiteli, Konfederace ale nemá žádné oficiální vazby na komunistickou stranu Vietnamu,“ tvrdí Zahradil. Přesto se rozhodl rezignovat.

„Vždy jsem bojoval za Dohodu o volném obchodu mezi Vietnamem a EU (EVFTA) i Dohodu o ochraně investic (IPA). Věřím, že v zájmu toho, aby se předešlo zpolitizování poslední části procesu a nedošlo k jeho vykolejení, bylo nezbytné najít praktické řešení. Z toho důvodu jsem nabídl svou rezignaci, uvedl Zahradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám