Hlavní obsah

Záchranářský vrtulník, v němž zahynuli čtyři lidé, narazil do elektrického vedení

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z trosek vrtulníku, který v pátek večer havaroval ve Slovenském ráji, pravděpodobně po nárazu do elektrického vedení, vyprošťovali záchranáři v sobotu těla čtyř obětí. Na místě pracovali hasiči s hydraulickým zařízením.

Nehodu vrtulníku ve Slovenském ráji nikdo nepřežilVideo: TV Markíza

 
Článek

Příčina havárie je předmětem vyšetřování. Podle předběžných výsledků narazil záchranářský vrtulník do elektrického vedení a zřítil se nedaleko Klášterní rokliny ve Slovenském ráji.

Na palubě stroje Agusta A-109 K2 zahynuli 44letý pilot z Popradu, 34letý záchranář, 45letý lékař a 37letý člen horské služby.

Svědkem havárie, který přivolal pomoc, byl český hasič. Byl v okolí na túře. Záchranáři letěli na pomoc ke zraněnému chlapci německé národnosti. Toho nakonec vysvobodili jiní horští záchranáři pomocí nosítek.

Foto: TV Markíza

Vrtulník se zřítil z výšky několika desítek metrů.

V sobotu se podařilo vyprostit těla obětí ze zcela zničeného vrtulníku. Hasiči ve spolupráci s horskými záchranáři následně těla transportovali z místa nehody v podvěsu vrtulníku.

Zkušený pilot

Pilot vrtulníku měl nalétáno 1800 letových hodin. Pro letecké záchranáře pracoval od roku 2009, své profesi se věnoval celkem 17 let. Lékař létal v záchranářském vrtulníku 13 let.

„Pomohli stovkám zraněných a zachránili desítky životů. Za jejich obětavou práci a plné nasazení jim patří velké uznání a čest,“ uvedla mluvčí leteckých záchranářů Zuzana Turočeková.

Slovenská média v této souvislosti připomněla, že pilot Ľubomír Majerčák v minulosti jednu nehodu vrtulníku přežil.

Foto: Operační středisko záchranné zdravotní služby SR

Havarovaný vrtulník v roklině ve Slovenském ráji

Na místo dorazil slovenský ministr zdravotnictví Viliam Čislák, který čelil otázkám, zda bylo nutné nasadit k záchraně chlapce vrtulník.

Havárie vrtulníků na Slovensku

1969 - Havaroval stroj Mi-4 ve Velké Studené dolině. Při havárii zahynul 27letý pracovník Tatranské horské služby.

1977 - V Bratislavě havaroval vrtulník Mi-8, zahynulo pět lidí, včetně manželky tehdejšího čs. prezidenta Viery Husákové.

1979 - Při záchranné akci v Mlynické dolině havaroval vrtulník Mi-8. Zahynuli dva členové posádky a pět pracovníků Tatranské horské služby.

1997 - Ve Vysokých Tatrách havaroval záchranářský vrtulník Alouette. Posádka utrpěla středně těžká zranění.

1998 - V Bratislavě havaroval vrtulník letecké záchranné služby, který převážel dvoudenní dítě na operaci z Dolného Kubína do Bratislavy. Při neštěstí zahynuli čtyři dospělí a dítě.

2003 - U Prešova havaroval vojenský vrtulník Mi-17. Zahynuli všichni čtyři členové posádky.

2004 - Vrtulník letecké záchranné služby havaroval na Donovalech. Jeden člověk z tříčlenné posádky utrpěl otřes mozku a pohmoždění páteře.

2015 - Záchranářský vrtulník havaroval ve Slovenském ráji. Zemřeli čtyři lidé. ivi, Právo

„Pokud spadne chlapec z výšky, má zranění hlavy, břicha a dolní končetiny, tak je samozřejmě přivolaný vrtulník,“ uvedl ministr. Roklina je pro turisty uzavřena až do odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám