Hlavní obsah

Vznik Československa si připomněli i na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vznik první Československé republiky byl předpokladem samostatnosti Slovenské i České republiky. U příležitosti 104. výročí vzniku ČSR to v pátek řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

„První Československá republika byla díky osobnostem jako Tomáš Garrigue Masaryk a Milan Rastislav Štefánik úspěšným příběhem, na jehož základě stojíme dodnes,“ uvedla Čaputová, která položila věnec k památníku Milana Rastislava Štefánika na nábřeží Dunaje.

Hlava státu zdůraznila, že díky ČSR vznikly na území dnešní Slovenské republiky důležité instituce a zaváděly se moderní demokratické instituty, jako je například volební právo žen.

Slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) položil při této příležitosti věnec k bratislavskému Památníku československé státnosti na bratislavském Náměstí T. G. Masaryka. ČSR byla podle Hegera státem, který garantoval široká práva a svobodu všem občanům.

Politici si na Vítkově připomněli výročí vzniku Československa

Domácí

Zánik společného státu Čechů a Slováků v roce 1993 vnímá dnes negativně podle průzkumu agentury NMS Market Research 54 procent Slováků a 35 procent Čechů. S tvrzením, že díky společné historii budou Česká republika a Slovensko nejbližšími sousedy souhlasí 91 procent Slováků a 87 procent Čechů.

Na Slovensku není datum 28. října připomínající vznik ČSR uzákoněn jako státní svátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám