Hlavní obsah

Ve švýcarském Bernu se bude prodávat kokain. Legálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Radní švýcarského hlavního města Bernu minulý týden odsouhlasili záměr rozšířit legální prodej konopí experimentálně i o kokain, tedy stimulant, který je všeobecně považován za tvrdou drogu. Slibují si od toho lepší kontrolu trhu s narkotiky a oslabení drogových gangů.

Foto: Profimedia.cz

Pytlík kokainu

Článek

Návrh Alternativní levice prošel minulý pátek poměrem 48 ku 12. Proti se postavila pravice, která argumentovala, že takové rozhodnutí přísluší federální vládě. Na rozdíl od prvního hlasování o obdobném návrhu z roku 2019 ale odpůrci neuspěli.

Za jakých podmínek a za kolik bude kokain v Bernu legálně k mání, zatím není jasné. Přijatý návrh jen vedení města vyzývá, aby přidružení kokainu k legálně a pod dozorem prodávaného konopí přidal, informoval portál Swiss Info.

Smyslem dekriminalizace drog a jejich uživatelů je vymanit je ze závislosti na zločincích a snížit zisky z prodeje narkotik na černém trhu. To by mělo celkově snížit kriminalitu, doufají autoři projektů.

Chtějí nalákat i další města

Pilotní projekty prodeje konopí již probíhají v Basileji, Curychu a Lusanne. Očekává se, že Bern je bude následovat na podzim 2023 a Biel o několik měsíců později.

Alternativní levice v Bernu věří, že by mohla k prodeji kokainu inspirovat i další švýcarská města.

Kokain patří dlouhodobě k nejoblíbenějším drogám v Evropě. Nevzniká na něm fyzická závislost, ta psychická je ale velmi silná. Droga se navíc zpravidla užívá v kombinaci s alkoholem, což zvyšuje zdravotní rizika i riziko úrazu či nehody.

Jak bojovat proti gangům? Legalizací drog, navrhuje brazilský soudce

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám