Hlavní obsah

Vasil Biľak nebude souzen za pozvání vojsk Varšavské smlouvy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bývalý první tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Československa (KSČ) Vasil Biľak (93) nebude potrestán za pozvání vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do Československa. Speciální prokuratura na Slovensku rozhodla, že trestní řízení přeruší, protože není možné sehnat důležité svědky z České republiky. Biľak je poslední žijící z těch, kteří tzv. zvací dopis podepsali.

Foto: Milan Syrůček, ČTK

Bývalý komunistický představitel Vasil Biľak

Článek

Mluvčí slovenské policie Petra Hrašková deníku Sme potvrdila, že policie bude i nadále vykonávat úkony pro náležité objasnění skutku.

Představitelé konzervativního křídla KSČ napsali do Moskvy, že pokud se situace v Československu bude zhoršovat, nevidí jinou možnost, než internacionální pomoc spojenců. Rusko vyšetřovatelům originál zvacího dopisu nikdy neposkytlo.

Biľak je vážně nemocen a žije v Bratislavě uzavřen před okolním světem. Vyšetřování trvalo dvacet let. Trestní řízení zahájilo v březnu 1991 federální ministerstvo vnitra. Po rozdělení Československa pokračovalo vyšetřování na Slovensku. Spis má přes 23 tisíc stránek.

Biľak v roce 1998 pro agenturu TASR řekl, že zvací dopis Leonidu Brežněvovi neodevzdal. „K něčemu, co jsem neudělal, se nemůžu doznat,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám