Hlavní obsah

Čtyři mrtví po pádu letadla v Rakousku, mířilo z Příbrami do Chorvatska. Inzerát nabízel střídání u řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U rakouské obce Grünau im Almtal se v sobotu odpoledne zřítilo malé letadlo a na jeho palubě zahynuli čtyři lidé. Informovala o tom agentura APA, podle níž se oběti dosud nepodařilo identifikovat. Na sociálních sítích se ve čtvrtek objevil příspěvek, který nabízel víkendový výlet právě z Příbrami do chorvatské Puly. Typ letadla i počet pasažérů odpovídá havarovanému stroji.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo Rockwell Commander 112B (ilustrační snímek)

Článek

Stroj typu Rockwell Commander 112B podle serveru Aviation Safety Network startoval v české Příbrami a mířil na chorvatskou Istrii.

Letoun se měl podle DPA zřítit v rakouských horách. Záchranáři hledali trosky stroje v oblasti hory Kasberg v Horním Rakousku.

Úřady vyhlásily rozsáhlé pátrání po jednomotorovém čtyřmístném letadle kolem poledne. S pomocí helikoptér po něm pátrali hasiči, policisté, horská služba a také členové Červeného kříže.

Trosky i oběti se podařilo nalézt po čtyřhodinovém pátrání v zasněženém lyžařském areálu, poznamenala rakouská tisková agentura. Policejní mluvčí Barbara Riedlová uvedla, že vzhledem k zimním podmínkám byly pátrací a záchranné práce obtížné.

Pátrání komplikovalo počasí, protože sněžilo. V oblasti Grünau im Almtal se podle agentury zatím našly jen první kusy trosek, nemá se ale údajně jednat o samotné místo havárie. Na palubě měli být čtyři lidé a vše nasvědčuje tomu, že nikdo nepřežil. Jejich totožnost není podle nedělního prohlášení stanice ORF stále jasná.

Příčina nehody zatím není známa, případ vyšetřuje hornorakouský kriminální úřad.

Střídali se u řízení?

Podle zatím nepotvrzených informací, které vychází z příspěvku ve facebookové skupině, by zřícené letadlo mohlo patřit soukromé osobě, která zřejmě provozovala výletní víkendové lety.

Foto: Facebook

Inzerát nabízející let z Příbrami do Chorvatska

„Odlet z Příbrami a návrat taky tam. Letadlo Commander 112B, avionika pro lety za každého počasí, autopilot. Vše vysvětlím, podílení na řízení letadla je povinnost! Můžu vzít max. tři pasažéry, letenka na hlavu 7500 Kč při obsazení celého letadla. Celkově v luftu 2,5 hodiny, počítám, že bude mezipřistání, jak jsem psal výše, takže u řízení se vystřídá každý pasažér,“ píše se mimo jiné v inzerátu zveřejněném ve čtvrtek večer.

Reklama

Výběr článků

Načítám