Hlavní obsah

V Polsku se během pandemie lidé méně brali i rozváděli

Právo, Paviol Minárik
Varšava

Během pandemie koronaviru se v Polsku konalo méně svateb, ale i rozvodů. V roce 2020 si „ano“ řeklo 145 tisíc snoubenců, to je o 38 tisíc méně (o 21 procent) než během roku 2019. Počet rozvodů klesl ještě víc - o 23 procent. Minulý rok se oficiálně v zemi rozvedlo 51 tisíc manželství, což je o 14 tisíc méně než v roce 2019, uvedl polský Hlavní statistický úřad (GUS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Podobný trend převládal i v první polovině letošního roku, nyní ale nastává výrazná změna v případě uzavírání manželství.  Po útlumu způsobeném pandemií se Poláci žení a vdávají nejen v tradiční den, a to v sobotu, ale i v pátek, a dokonce i ve čtvrtek,“ řekla deníku Gazeta Wyborcza organizátorka svatebních obřadů  Anna Piwinská z Varšavy.

„Lidé jsou už netrpěliví ze stálého odkládání termínů svateb. Chtějí dohonit to, co zameškali. Někteří se ale bojí návratu pandemie, proto mají svatbu v jakýkoliv volný termín,“ dodala.

Rostoucí ceny prodražily svatby

„Jen malá část polských párů, které svatbu plánovaly loňský rok, ji buď přeložily na rok 2022, nebo z obřadu úplně sešlo. Především to byly páry, kde jeden ze snoubenců byl cizinec,“ uvedla Piwinská.

Jourová: Evropská komise začne přiškrcovat čerpání z fondů dřív, než to posvětí soud

Evropa

Připomněla, že v posledním období vzrostly náklady na svatební hostinu, protože výrazně podražily potraviny, cukrářské výrobky, poplatky za hudbu i nájmy v místech konání svatebních oslav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám